Хиляди хора вече са се заразили с новия коронавирус, който

...
Хиляди хора вече са се заразили с новия коронавирус, който
Коментари Харесай

Коронавирусът вероятно ще бъде с нас завинаги

Хиляди хора към този момент са се заразили с новия ковид, който предизвиква тежки респираторни болести. Смъртните случаи към този момент са над 300 и нарастват всеки ден. На 30 януари Световната здравна организация (СЗО) разгласи огнището за „ световна опасност за публичното здраве в международен мащаб “. Това е предизвестие, отнасящо се за събития, представляващи риск за голям брой страни и която изисква координирани интернационалните дейности.

Съществените детайлности за вируса и по какъв начин се популяризира към момента не са известни, само че специалистите обмислят най-хубавите и най-лошите сюжети въз основа на предходни епидемии и това, което учените към този момент знаят.
Колко хора ще се заразят с вируса?
Китайските управляващи постановиха карантина на градовете в центъра на епидемията, а откривателите бързо споделят данни за вируса със СЗО. Но броят на случаите на болест нараства и към този момент е 13 000 най-много в Китай. Това докара до прогнозата, че вирусът може да болести към 39 000 от 30-те милиона души, живеещи в региона на Ухан. „ Изглежда, че вирусът е напуснал територията на Китай, популяризира се прекомерно надалеч и прекомерно бързо, с цел да бъде в действителност арестуван “, сподели Иън Маккей, вирусолог от Университета на Куинсланд в Бризбейн, Австралия.



„ В най-хубавия случай броят на инфектираните ще бъде стеснен от ограниченията за надзор ”, сподели Бен Коулинг, епидемиолог от университета в Хонконг. „ Но е рано да се каже дали ограничения като карантината и необятното потребление на маски за лице работят. Инкубационният интервал за вируса – до 14 дни – е по-дълъг от прилаганите на множеството места карантинни ограничения ”, добави той.

При най-лошия сюжет към 190 000 души могат да бъдат инфектирани в Ухан. Учените са изключително загрижени поради новите огнища, зараждащи отвън Китай. Вирусът към този момент се е популяризирал в дребни локализирани клъстери във Виетнам, Япония, Германия и Съединените щати, само че управляващите бързат да изолират засегнатите. По-малко от 100 случая са регистрирани отвън Китай към 30 януари.
Каква ще е ориста на вируса?
Когато един вирус циркулира непрестанно в дадена общественост, за него се споделя, че е ендемичен. Вирусите, които предизвикват варицела и грип, са ендемични в доста страни, само че огнищата могат да бъдат следени посредством имунизация и слагане под карантина и домашно лекуване на болните.

Един от въпросите в този момент е какво ще се случи с новия ковид. Ако напъните за ограничението му се провалят, има огромен късмет той да стане ендемичен. Както при грипа, това може да значи, че всяка година той ще предизвиква гибел, до момента в който не се създаде ваксина. Ако вирусът може да се популяризира от хора, които са инфектирани, само че нямат признаци, ще бъде по-трудно да се управлява разпространяването му, което усилва възможностите му да стане ендемичен.



Има няколко случая на инфектирани хора, които не демонстрират никакви признаци, само че към момента не е ясно дали такива нетипични или леки случаи са постоянно срещани и дали или какъв брой заразни са. “Вероятно имаме работа с вирус, който ще бъде с нас дълго време, евентуално вечно ”, споделя Маккей.
Ще мутира ли 2019-nCov?
Някои откриватели се тормозят, че с разпространяването си коронавирусът от Китай може да мутира, тъй че патогенът да се популяризира по-ефективно или да стане по-вероятно да аргументи болести и при младежите. Понастоящем вирусът е предизвикал тежки болести и гибел основно при по-възрастни пациенти, изключително такива с съпътстващи болести като диабет и сърдечни болести. 36-годишен мъж от Ухан без спомагателни или хронични заболявания е най-младата жертва, за която се оповестява до момента.



Кристиан Андерсен, откривател на инфекциозни заболявания в център „ Ла Джола ” в Калифорния, не е угрижен за това дали вирусът да стане по-вирулентен. Той сподели, че вирусите непрекъснато мутират и това е част от техния витален цикъл, само че тези разновидности нормално не вършат вируса по-вирулентен или причиняващ по-сериозни болести. „ Не мога да се сетя за каквито и да е образци за това с патоген “, съобщи той.
Колко хора ще умрат?
Степента на смъртност за всеки вирус се дефинира от каузи на инфектираните хора, които умират. Това е сложен за пресмятане индикатор в разгара на зараза, защото данните за новозаразени и умряли непрекъснато се актуализират. Около 300 смъртни случая от близо 10 000заразени, новият ковид има смъртност от 2–3%. Това е доста по-ниско от SARS, който умъртви към 10% от хората, които болести.

„ Смъртните случаи, породени от новия ковид евентуално ще намалеят, защото се откриват по-леки и безсимптомни случаи ”, съобщи вирусологът Марк Харис от Университета в Лийдс, Англия.

В момента няма дейно лекуване против вируса. Две медикаменти против ХИВ, за които се счита, че са ориентирани към протеин, който оказва помощ на коронавирусите да се репликират, се тестват като лекуване. Учените са разпознали и други съществуващи лекарства, ориентирани към тази функционалност, а няколко интернационалните проучвателен екипа работят върху основаването на ваксина.



Броят на смъртните случаи ще зависи и от това по какъв начин здравната система в Китай се оправя с огромния брой случаи. Поставянето на хора на системи и в проветриви пространства може да подсигурява, че те получават задоволително течности и О2, до момента в който имунната система на тялото им се бори с вируса. „ Китай построява две нови лечебни заведения в Ухан, с цел да се погрижи за инфектираните хора, само че в случай че вирусът се популяризира в елементи от света с по-малко запаси, като да вземем за пример небогати страни в Африка, техните здравни системи биха могли да не се оправят ”, сподели Санджая Сенайяке, експерт по инфекциозни заболявания в Австралийския народен университет в Канбера.

Обявявайки сегашния вирус за световна опасност за международното здраве, генералният шеф на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус съобщи, че главната му грижа е, че епидемията може да се популяризира в страни с нежни здравни системи.

„ Ако вирусът се популяризира по целия свят, броят на смъртните случаи може да бъде забележителен. Сегашната смъртност от 2–3% – въпреки и да не е толкоз висока, колкото при SARS – към момента е много висока за инфекциозно заболяване ”, съобщи Адам Камрад-Скот, световен експерт по здравна сигурност в Университета в Сидни, Австралия.

Вирусната зараза избухнала през 1918 година и известна като испански грип, болести към половин милиард души – една трета от популацията на света по това време, и умъртви над 2,5% от инфектираните – към 50 милиона души.

„ Китайският ковид евентуално няма да докара до подобен апокалиптичен сюжет, тъй като нормално не заразява или убива млади и здрави хора ”, добави Камрад-Скот. 

 

КОРОНАВИРУС ИЛИ ГРИП? КАКВИ СА РАЗЛИКИТЕ

На пръв взор признаците на смъртоносното заболяване, породено от новия ковид, са същите като при грипа. Затова е значимо да можем да ги разграничаваме.

Типични за ковид са следните признаци :

тресчица (с температура)

суха кашлица

зной

болки в мускулите

отмалялост и изнемощялост.

По-рядко срещани признаци са: главоболие, плюене на кръв, разстройство.

Нетипични признаци са :

хремата и болките в гърлото, които са присъщи за инфектиране на горните дихателни пътища. Хора, които имат хрема и кихат, по всяка възможност са хванали простуда или грип.

Тъй като новият тип коронавирусът визира най-вече долните дихателни пътища, инфектираните страдат най-много от суха кашлица, зной и/или пневмония, само че нямат възпалено гърло.

В множеството случаи заразяването с новия вирус протича безобидно и даже без всевъзможни признаци. Според Института „ Робърт Кох ", инкубационният интервал може да продължи до 14 дни. Специалистите предлагат да не се ползва самолечение и при подозрение за заразяване да се посети експерт. Лекарят може да изпрати проба от слюнката в лаборатория, която да ревизира за какъв вид вируси става дума. 

В лабораторни условия може да се откри за какъв вид вирус става дума

Важно е още да се знае, че маските пред устата и носа не могат да предпазят от заразяване, защото вирусите, в това число и новият ковид, се предават по капков път или при контакт със инфектирана повърхнина. Затова най-хубавата предварителна защита е да стоите надалеч от хора, които са инфектирани, да миете ръцете си постоянно и наложително със сапун и по-късно да употребявате хартиени кърпи за еднократна приложимост.

Грип или простуда? Разликите са дребни.

Лекарите от време на време изпитват усложнения да създадат разлика сред елементарната простуда и грипа.
Една простуда най-често стартира с раздразнение в гърлото, хрема, а по-късно се появява и кашлица. Болният може да има малко нараснала температура, главоболие и изнемощялост.
Истинският грип обаче поваля индивида внезапно. Появяват се главоболие и болки в ставите, суха кашлица и дрезгавост, болки в гърлото, висока температура до 41 градуса, постоянно съпроводена с настинка. Човек е толкоз изнемощял, че не може въобще да стане от леглото, няма никакъв вкус и е в положение да спи непрекъснато.

Обикновената простуда минава за няколко дни, а признаците отшумяват след към седмица. Истинският грип обаче е по-продължителен, той изкарва болния от строя за най-малко една седмица, а от време на време и за по-дълго.

Постоянната комисия по имунизациите на Германия (STIKO) предлага годишната противогрипна ваксина изключително на тези, които са изложени на нараснал риск от развиване на затруднения. Става дума за хора над 60 години, хронично заболели от всички възрасти, бременни дами и поданици на старешки домове. Лицата, които са в непрекъснат контакт с доста хора, също са изложени на по-висок риск: медицински личен състав, чиновници в институции, които обслужват доста хора.

Кога са нужни антибиотици?

Повечето настинки, както и грипът, се предизвикват от вируси, против които антибиотиците не оказват помощ. Антибиотиците поддържат защитната система на организма. Те убиват бактериите и лимитират разпространяването им, като нападат клетъчната стена или метаболизма на болестотворните микроорганизми.

Използването на антибиотици е неотложно, в случай че бактериите към този момент са навлезли в организма и са почнали да се  развъждат. Това може да провокира инфектиране или трайно увреждане на вътрешните органи. Възпаленията на белите дробове, на сливиците, на пикочния мехур или на мозъчната обвивка нормално са породени от бактерии. В тези случаи използването на антибиотик е неотложно.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР