Цветница е подвижен християнски празник, който се празнува една седмица

...
Цветница е подвижен християнски празник, който се празнува една седмица
Коментари Харесай

Какво да сложим на трапезата за Цветница?

Цветница е преносим християнски празник, който се чества една седмица преди Великден. Нарича се още Връбница, Вая, Цветна Неделя. Това е и последният огромен празник преди Великден. Цветница е денят, в който християнската черква чества влизането на Исус Христос в Йерусалим, а вярващите го посрещнали с наслада.

Традицията повелява на този ден да се отиде на черква и да се вземат у дома осветени върбови клончета и свежи пролетни цветя. На този ден честват всички, които носят имена на цветя.

Трапезата на Цветница също би трябвало да бъде празнична и красива, само че да забележим тъкмо какво може да участва на нея.

Това е вторият ден от Големия пост, в който е позволено да се яде риба. Затова на масата можете да сложите риба, тъй като през Страстната седмица след Цветница постът е доста непоколебим и свършва на Великден.

Всички други ястия с изключение на рибата би трябвало да са постни – салата от картофи, салата от боб и картофи, яхния от сушени чушки и маслини. Може да извършите свежа зелена салата или ядене от коприва, а за десерт кадаиф. Хубаво е храната за Цветница да не е мазна, тъй като въпреки всичко още са пости.

Сложете на трапезата за Цветница разнообразни ядки и плодове, спретнете някое ядене с ориз или гъби. Ако желаете да извършите дребни постни сладки, то се съобразете в тях да няма яйца и млечни артикули. Направете празнична питка, която да поднесете на вашите посетители. Можете да извършите и дребни питки цветя, които ще придадат доста жанр на вашата софра за Цветница.

Украсете със свежи пролетни цветя, които изцяло подхождат в духа на този празник. Цветница отбелязва настъпващата пролет и събуждането на природата за нов живот. Затова дано на този ден всичко да бъде цветно и красиво.

Закичете дома си с осветените върбови клончета, които сте взели от църквата. Сплетете ги на венец и ги поставете на външната врата. Това ще ви пази от зли очи и заболявания, написа gotvach.bg.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР