Група международни инвеститори в облигации се подготвя да съди Швейцария

...
Група международни инвеститори в облигации се подготвя да съди Швейцария
Коментари Харесай

Инвеститори съдят Швейцария за експроприация на активи заради Credit Suisse

Група интернационалните вложители в облигации се приготвя да съди Швейцария в американски съдилищата по обвинявания в реквизиция поради загубите, които са претърпели след проведеното от страната избавяне на Credit Suisse.

Според осведомени, представени от Reuters, делото се води от адвокатската адвокатска фирма Quinn Emanuel, която към този момент съди швейцарския финансов регулатор Finma за решението му да заличи облигации на Credit Suisse на стойност 17 милиарда $, когато банката беше поета от UBS преди шест месеца.

Адвокатите на Quinn Emanuel приготвят почвата за завеждане на дело против Швейцария в Съединени американски щати, където съгласно тях има по-голям късмет да убедят арбитър да се откаже от правото на върховен имунитет на страната. Според хора, участващи в разискванията, искът може да бъде подаден до края на годината, макар че към момента не е несъмнено на 100%, че той изобщо ще бъде заведен, показва осведомителната организация.

" По създание искът ще търси обезщетение за унищожаването на правото на благосъстоятелност на вложителите ", споделя източникът, осведомен с проектите. Ищците ще " търсят обезщетение за реквизиция посредством заповедта за отписване ".

В центъра на делото е решението на швейцарското държавно управление от март да вкара ексклузивен закон, който разрешава на Finma да отпише 17 милиарда $ от облигациите от спомагателния капитал от първи ред на Credit Suisse. Решението прекатурна обичайна подчиненост сред банковите кредитори, защото акционерите на Credit Suisse въпреки всичко съумяха да завоюват 3,4 милиарда $ от поглъщането.

В рамките на няколко седмици след договарянето на договорката Quinn Emanuel и основаната в Лондон адвокатска адвокатска фирма Pallas започнаха обособени правосъдни каузи против Finma в самата Швейцария във връзка със същото решение. Quinn Emanuel съставлява ищците с искове по AT1 за 6 милиарда $, до момента в който клиентите на Pallas сплотяват към 2 милиарда

Исковете в Съединени американски щати няма да включват същите искания, предявени от ищците по това дело против Finma, декларират източниците на Reuters.

Quinn Emanuel има опит в правосъдните каузи против национални страни, най-много против Аржентина, с която води дългогодишна правосъдна борба за държавни облигации, издадени от страната като част от преструктурирането на дълга ѝ след финансовата рецесия.

През април Quinn Emanuel печели дело в лондонския Върховен съд, в което Аржентина е наказана да заплати над 1,3 милиарда евро, с цел да компенсира вложителите за загубите по облигациите, свързани с икономическия напредък на страната.

Преди това Аржентина изплати 9,3 милиарда $ на кредиторите през 2016 година след по този начин наречения " развой за държавен дълг на века ", провокиран от неизпълнението на отговорностите на страната за съвсем 100 милиарда $ през 2001 година, напомня още осведомителната организация.

Необичайно е суверенни страни да бъдат съдени за отчуждаване, защото доста от тях имат реципрочни капиталови контракти. Швейцария обаче не е страна по контракти сред вложителите и доста от страните, в които живеят те, най-много Съединени американски щати.

Групата, която Quinn Emanuel съставлява, включва вложители на дребно и институционални инвеститори, които са били дълготрайни притежатели на облигации AT1, само че също по този начин и някои хедж фондове, които спекулативно са закупили дълга с огромни отстъпки през последните месеци преди банкрута на швейцарската банка.

Поглъщането на Credit Suisse от страна на UBS беше замислено от швейцарските управляващи, с цел да се предотврати разрастването на колапса на 167-годишния заемодател в по-широка европейска банкова рецесия.

Но поглъщането, което швейцарските политици дефинираха като " договорката на века ", към този момент провокира голям брой правосъдни каузи от вложители в Credit Suisse, които изгубиха милиарди долари.

Бивши чиновници на Credit Suisse пък обмислят да съдят Finma за загубите, които са претърпели, откакто при отписването на AT1 са били анулирани бонуси в размер на над 400 млн. $.

Отделно от това в комерсиалния съд в Цюрих са подадени няколко желае от вложители в акции против UBS.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР