Папа Франциск посети затвор за жени във Венеция преди литургия

...
Папа Франциск посети затвор за жени във Венеция преди литургия
Коментари Харесай

Първо пътуване от 7 месеца: Папата посети затворнички във Венеция


Папа Франциск посети затвор за дами във Венеция преди литургия в града, което съставлява първото пътешестване на 87-годишния понтифик отвън Рим от седем месеца. Еднодневното пътешестване до Венеция ще бъде следено от близко на фона на опасенията за нежното здраве на Франциск, който е обиколил света необятно през 11-те си години като папа, само че не е пътувал след визитата си във френския град Марсилия през септември.

Пристигайки с хеликоптер в 8:00 сутринта локално време в двора на женския затвор на остров Джудека, папата поздрави една по една към 80-те затворнички, служителки и доброволки. Папата насърчи дамите да възстановят живота си „ тухла по тухла, дружно, с увереност “. „ Затворът е сурова действителност и проблеми като пренаселеността, неналичието на уреди и запаси и епизодите на принуждение пораждат доста премеждия там “, сподели той, седнал пред затворничките. „ Но може да се трансформира и в място за морално и материално прераждане... “, добави Светият отец. Франциск прикани затворническата система да „ предложи на арестуваните принадлежности и място за човешки, нравствен, културен и професионален напредък, създавайки условия за тяхното здравословно реинтегриране “.

Папата прегледа и художествената галерия, ситуирана в пандиза, която илюстрира всекидневието на затворничките в платната на 10 разнообразни художнички. Изложбата е част от тазгодишното биенале на изкуството, което стартира предишния уикенд.

Посещението на Франциск съставлява „ исторически миг, тъй като той ще бъде първият папа, посетил Венецианското биенале “, сподели водещият куратор на изложбата Хосе Толентино де Мендонка.

Миналата година през декември припадък на бронхит принуди папата да анулира пътешестване до Дубай, където трябваше да приказва на договарянията за климата в Организация на обединените нации. Той също по този начин се отдръпна от Великденско събитие в последния миг през март, откакто няколко седмици страдаше от това, което Ватикана назова " лек грип ".

След визитата в пандиза папата би трябвало да се обърне към младежите в базиликата „ Санта Мария каузи Салюте “, забележителна черква в южния завършек на Канале Гранде. Оттам той ще се насочи към площад Сан Марко през мост, издигнат върху основа от лодки, подредени през канала, и ще управлява литургия, започваща в 11:00 сутринта. Той би трябвало да напусне Венеция в ранния следобяд.

Франциск е четвъртият папа, посетил града, след Павел VI (1972), Жан-Пол II (1985) и Бенедикт XVI (2011). Епархията на Венеция е една от най-големите в Италия, със 125 енории и има тесни връзки с папството. Трима венециански патриарси са или папи през 20 век.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР