Градовете са нашето колективно бъдеще – техните жители, инвеститори и

...
Градовете са нашето колективно бъдеще – техните жители, инвеститори и
Коментари Харесай

Най-добрите градове на света за 2023 г.

Градовете са нашето групово бъдеще – техните поданици, вложители и гости се нуждаят от справедливи ранглисти, а освен от изследвания. Best Cities на Resonance Consultancy предлага тъкмо това – холистичен метод, който демонстрира кои фактори в действителност вършат градовете привлекателни като места за живот, работа, просвета и туризъм. Резултатът е ранглиста, която включва 100 градове с население над един милион поданици, оценени по голям брой фактори – от равнищата на сигурност и претовареност до качеството на живот и степента на културно разнообразие.

Първата десетка е доминирана от европейските столици Лондон, Париж и Мадрид. В топ 10 е и Барселона. Изненадващо Атина е класирана на 53 място, директно пред нея са Маями и Стокхолм. В класацията е вкарана и столицата на Беларус Минск (87 място), която оставя надалеч зад себе си Марсилия - най-старият град във Франция, с който завършва Топ 100 на Resonance. Трябва да отбележим, че за пръв път в изследването на Resonance е включена категорията „ почетен най-хубав град “ – това е украинската столица Киев, освен поради куража, издръжливостта и духа на нейните поданици, само че и поради комплицираната, богата и завладяваща история.  

Ето първата петорка:

ЛОНДОН



Източник: Pixabay

Лондон се завръща с най-натовареното лято от десетилетие - с платинения празник на кралицата и последвалата й гибел, Royal Ascot, RHS Chelsea Flower Show, Уимбълдън и оставката на Борис Джонсън.

Прожекторите бяха обърнати към Лондон по време на цялата тази блъсканица повече от всеки различен град - с изключение може би на Киев – напомняйки, че английската столица има какво още да покаже.

Въпреки всеобщото овакантяване на гении и капитали след Brexit (и последвалата пандемия), Лондон продължава да притегля още състоятелни хора за свои поданици. Един от тях е основния изпълнителен шеф на Instagram Адам Мосери. 61 първокласни парцела в Лондон – всеки на стойност над 11,5 млн. $, бяха продадени през първите шест месеца на 2022 година, което сложи връх за десетилетието.

Освен че е привлекателен център за богаташи, английската столица се гордее, че нейните поданици са най-образованите жители на планета.

Сайтът за заплати Glassdoor  пресмята, че междинен софтуерен инженер на Meta в Лондон може да чака да завоюва малко над $102 000 против $169 000 в Сан Франциско. Технологичният колос е в развой на създаване на най-голямата си световна инженерна база в два офиса в лондонския квартал Кингс Крос.

Друга причина за това окопаване на Меta е, че неговият смъртен зложелател враг TikTok дава приоритет на Лондон от години и подписа 15-годишен контракт за наем на цялостен офис блок на гара Farringdon Crossrail.

Тези сеизмични придвижвания раздвижиха капиталовият поток в Лондон. Според fDi Markets - инструментът за следене на задграничните вложения на Financial Times, градът е привлякъл най-вече директни задгранични вложения в технологии от интернационалните компании от 2018 година до момента,  изпреварвайки Ню Йорк, Сингапур и Дубай.

Последните данъчни тласъци включват най-ниската ставка на корпоративния налог измежду страните от Г-7 и обилие от данъчни заеми за научноизследователска и развойна активност.

ПАРИЖ



Източник: Pixabay

Лицето на еволюцията на Париж е неговият кмет Ан Идалго, която желае да трансформира френската столица в „ пешеходен град ” и разгласи война на трафика – от ограничението на скоростта в целия град от 30 км/ч до тласъците за велосипедисти – алеите за тях ще се усилят до 745 благи до 2026 година

С премахването на здравните ограничения поради пандемията по-рано тази година, туризмът се завърна назад към демоторизираните улици, инжектирайки по този начин нужните доходи и в някои случаи надвишавайки с 10% равнищата отпреди пандемията, съгласно оценки на държавното управление.

Никъде трансформацията не е по-драматична в сравнение с  покрай Сена в сърцето на туристическия център, покрай Нотр Дам и кметството. С понижения авто трафик, в този момент това е градският площад на Париж. И като приказваме за Нотр Дам, отварянето на катедралата за гости през 2024 година ще съвпадне с Летните олимпийски игри, чийто хазаин е френската столица.

Шанз-Елизе е идващият обект в листата на града, който ще бъде трансфорат в огромна градина по време на Игрите, като достъпът за транспортни средства е понижен на половина и милиони евро са вложени в улеснения за пешеходците.

НЮ ЙОРК



Източник: Pixabay

Най-великият град в Америка – възхваляван и коронован в нашата ранглиста през последните седем години - прави всичко по силите си, с цел да върне освен уплашените от пандемията поданици, само че и близо 70-те милиона туристи, които го посетиха през 2019 година, като влага 46 милиарда $ в обширния си набор от забележителности.

Летище LaGuardia, интернационалните аерогари Newark Liberty и John F. Kennedy имат нови терминали с десетки изхода. Moynihan Train Hall направи уголемение със 17 писти на гара Penn, което, в случай че присвиете очи, може да мине за северноевропейски директен център от бъдещето.

С толкоз доста предстоящи идващи, Ню Йорк сигурно ще обезпечи и настаняване на всеки посетител.. Повече от 9 000 нови хотелски стаи са отворени или ще бъдат пуснати онлайн тази година, в това число към този момент открития (и сграбчил заглавията) Aman New York, „ градско светилище “ на Пето авеню. Отворен е също Ritz-Carlton, NoMad – храм, отдаден на близкия и неотдавна открит Madison Square Park, както и The Thompson Central Park, реновиран парцел в Midtown. Строителство кипи по целия град, като новите здания на Renaissance Hotels в Харлем и на Flashing бяха отворени в края на 2022 година Moxy Hotels също отваря голям брой местоположения в Долен Ийст Сайд и Уилямсбърг.

Къщата-музей на Луис Армстронг в Корона, Куинс, ще бъде превърната в нов културен център, който се чака да дебютира по-късно тази година. В него ще има интерактивна галерия, архивни сбирки, джаз клуб с 68 места и магазин. Детският музей в Бронкс също отваря тази година, откакто се реалокира в нов дом в парка Mill Pond.

Dia Chelsea е модерно инсталационно пространство, а Frick Madison (временният дом на Frick Collection) е открит в Breuer на Madison Avenue в постройка, употребена преди от Met. Като стана дума за Met, единствено предходната година 152-годишната културна институция в Ню Йорк (тя е дом на 1,5 милиона експоната и се посещава от 7 милиона души годишно) разгласи реставрация за 500 млн. $ на своето съвременно и модерно крило.

И огромните концерти също се завръщат (със странната анулация, обвързвана с Коронавирус през миналата пролет): Хю Джакман се завръща в The Music Man; Сара Джесика Паркър и Матю Бродерик вземат участие във възраждането на Plaza Suite на Нийл Саймън... даже Даниел Крейг ще забележим в Макбет.

ТОКИО



Източник: Pixabay

Въпреки земетресенията, цунамитата и тайфуните Токио оцеля  в класацията като един от най-безопасните метрополиси на планетата.

Въпреки пандемията и последвалото пропадане на Олимпийските игри, японското държавно управление е непоколебимо в преследването на задачата си за 60 милиона гости и 136 милиарда $ доходи от туризъм до 2030 година Страната се радва на рекорден туристически интерес към този момент 7 години (без тази на пандемията) и може да одобри още повече гости в Токио с разширението на интернационалния терминал в Ханеда, основното летище на града.

Японската столица е приет водач за извършване на покупки. Наскоро реновираният Miyashita Park може да се похвали с 90 бутикови магазина и ресторанта, плюс нов хотел с аспект към известния квартал Shibuya, цялостен с волейболни стадиони и скейтпарк, разпрострян се на 2,5 акра.

Миналата година градът разкри първия на планетата магазин на Netflix. По-рано тази година два други, отдадени на шоуто на Netflix Stranger Things, бяха добавени към заниманието.

Токио може да се похвали с втория максимален брой заведения за хранене – те са почти 100 000 на брой в метрополиса.

ДУБАЙ



Източник: Pixabay

Дубай е град на суперлативите: можете да се качите с асансьора до върха на най-високата постройка в света и да залагате на понита в най-богатото конно съревнование. Или пък, в случай че предпочитате, да се гмурнете в най-дълбокия плувен басейн в света (за гмуркане), който е сертифициран от Световните върхове на Гинес. Всичко това се случва в един от най-безопасните градове на планетата.

Само за 10 години този град се трансформира в фамозна туристическа дестинация. Това оказа помощ за привличането на световни гении, които през днешния ден се подреждат на 27-мо място по просветителни достижения в международен мащаб, като в същото време се радват на топ 10 по тъждество на приходите.

Градът се надява да върне назад туристите, които доближиха до 16,7 милиона през 2019 година Тук е най- посещаваният мол на планетата, който изкачи Дубай до 28 позиция в подкатегория „ Пазаруване ” на Resonance. Думата „ мол “ в тази ситуация е напълно условна, тъй като Dubai Mall е по-скоро опит да се улови всяко човешко прекарване и да се преопакова и сервира за консумация. Преоткриването на града продължава посредством Cityland Mall, първият в света „ въодушевен от природата “ търговски център. И несъмнено, Музеят на бъдещето, за който National Geographic, написа, че е „ един от най-красивите музеи в света ”.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР