Резиденцията на Тодор Живков в Банкя може да бъде спасенa

...
Резиденцията на Тодор Живков в Банкя може да бъде спасенa
Коментари Харесай

Бижу от социализма: Резиденцията на Тодор Живков в Банкя може да бъде спасенa

Резиденцията на Тодор Живков в Банкя може да бъде спасенa от изгубване и да заживее нов живот. Преди година с оператора Борис Пинтев ви разказахме за резиденцията Банкя в ефира на „ Тази събота и неделя “. Оказва се, че през тази седмица екип от млади архитекти виждат бъдеще за постройката. 

Снимка: bTV

Годината е 1972, България е Народна република, цялата финансова и политическа власт е в ръцете на комунистическата партия. Нейните най-висши членове оформят елита на обществото.

 Тежка злополука на Подбалканския път тази нощ, има потърпевши 1 мин. Тежка злополука на Подбалканския път тази нощ, има потърпевши  Мъж е намушкал смъртоносно майка си 1 мин. Мъж е намушкал смъртоносно майка си  Много слънчеви часове: Какво ще бъде времето в неделя? 4 мин. Много слънчеви часове: Какво ще бъде времето в неделя?  Силно земетресение е записано в Коралово море 2 мин. Силно земетресение е записано в Коралово море  Европа е изправена пред трагично горещо лято 3 мин. Европа е изправена пред трагично горещо лято  Лимузина с зрелостници катастрофира в центъра на София (СНИМКА) 1 мин. Лимузина с зрелостници катастрофира в центъра на София (СНИМКА)  Тежка злополука на Подбалканския път тази нощ, има потърпевши 1 мин. Тежка злополука на Подбалканския път тази нощ, има потърпевши  Мъж е намушкал смъртоносно майка си 1 мин. Мъж е намушкал смъртоносно майка си  Много слънчеви часове: Какво ще бъде времето в неделя? 4 мин. Много слънчеви часове: Какво ще бъде времето в неделя?  Силно земетресение е записано в Коралово море 2 мин. Силно земетресение е записано в Коралово море  Европа е изправена пред трагично горещо лято 3 мин. Европа е изправена пред трагично горещо лято  Лимузина с зрелостници катастрофира в центъра на София (СНИМКА) 1 мин. Лимузина с зрелостници катастрофира в центъра на София (СНИМКА)

Резиденцията разполага също с жилища за посетители и басейн с минерална вода

През същата година стартира работата по балнеосанаториума в Банкя – един от последните дворци на държавната власт. Той се посещава от малко на брой авторитетни персони, които се къпят в ексклузивен за страната разкош. Днес там ни посрещат плевели и графити, парчета от една блестяща архитектура.

Илиян Николов работи по плана на санаториума, само че главен проектант е татко му – Павел Нколов. Той стои зад огромни планове, измежду които реорганизация на заседателната зала на Народното събрание и санаториума в Наречен.

Снимка: bTV

Санаториумът е издигнат през 1978 година, а през 80-те се харесва на президента Тодор Живков, който трансформира постройката в своя персонална резиденция. Там той посреща събития като гибелта на щерка си Людмила и историческия Пленум на 10 ноември 1989 година

bTV ревизира също по този начин по какъв начин се ориентират националните избраници в новата постройка на Народното събрание

След рухването на режима Живков е заставен да напусне резиденцията. През 90-те притежател става японска милионерка, която се пробва да го трансформира в голф клуб, само че умира през 1999 година Оттогава обектът се трансферира сред родните институции. Настоящият притежател е Областна администрация-София.

Снимка: bTV

От средата на май месец тази година към този момент има вяра за бившето соцбижу. Екип за реставрацията образува проектант Павел Николов – внук на архитекта на резиденцията. Архитектите Николов и Райновски в екип с фондация „ Колективът “ проведоха конкурс за разнообразни хрумвания по какъв начин да се реставрира Резиденцията.

Снимка: bTV

Стигат до извода, че са нужни няколко стадия. Първият –проверка на сигурността, кои пространства са годни за реституция и кои не. Вторият – реновиране на площите към самата резиденция.

Снимка: bTV



След като върнат живота на площите към резиденцията посредством обществени събития, ще бъде допустимо и реновирането вътре. Екипът на архитектите Николов и Райновски оферират всяко от пространствата да се възвърне с разнообразни цели. Басейнът да бъде за спорт, кинозалата за събития и конференции, към някогашната хотелска част да се прибавят зони за работа онлайн, корпус за образования и други.

Снимка: bTV


По техни калкулации, цялостната реституция ще коства 20 млн. евро, а средствата ще търсят от родни институции и неправителствения бранш. И по този начин, бранш по бранш, младият екип работи с съответни оферти по какъв начин Резиденцията да бъде възобновена единствено в границите на 5 години.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР