Говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби повтори публичната

...
Говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби повтори публичната
Коментари Харесай

Израел и САЩ не обмислят прекратяване на огъня в Газа

Говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби повтори обществената позиция на администрацията на Съединени американски щати, че Израел, а не Съединени американски щати, ще бъде виновен за определянето на метода, по който организира военната си акция в Газа.


Неговите мнения, направени както по време на конференция, по този начин и в изявление за Си Ен Ен, идват, откакто беше обявено, че американски чиновници упорстват Израел да забави сухопътната интервенция в анклава, за всички дипломатически старания за освобождение на заложниците, държани от " Хамас ", да бъдат изчерпани.

Израелските отбранителни сили (ЦАХАЛ) въпреки това считат, че с цел да реализиран задачите на войната против " Хамас ", сложени от правителствотото, армията би трябвало рано или късно да стартира сухопътна атака в Ивицата Газа, написа " The Times of Israel ".

Израелските управляващи настояват, че войната им против " Хамас " е ориентирана към заличаване на инфраструктурата на терористичната група. Нетаняху и други членове на военновременния кабинет дадоха обещание да отстранен цялата организация от лицето на земята.

След 16 дни въздушни удари, израелските сили споделят, че са изцяло готови за сухопътна атака в линията Газа и имат вяра, че могат да реализират поставените им цели, даже на фона на офанзивите от страна на ливанската формация " Хидбула ".

Военните се притесняват, че по-нататъшното освобождение на 222-ата заложници от Хамас може да забави или даже да спре наземно навлизане.

Според израелските медии армията " моли " държавното управление скоро да вземе решение за сухопътната атака.

Това е по този начин, тъй като силите, ситуирани покрай границата, могат да останат в нараснала подготвеност единствено за стеснен интервал от време.

Израелските военновъздушни сили до момента са нанесли удари против повече от 10 000 цели в Газа, принадлежащи на " Хамас " и други терористични групировки.

Атаките през последните дни бяха ориентирани към унищожаване на евентуални закани за сухопътните сили, в това число снайперистки и ракетни позиции.

Джон Кърби също по този начин упрекна Иран в подкрепяне на офанзиви против американски бази.

„ Иран продължава да поддържа " Хамас " и " Хизбула " и знаем, че Иран следи от близко тези събития и в някои случаи интензивно улеснява тези офанзиви и подтиква други, които може да желаят да употребяват спора за свое положително или за това на Иран “, сподели Кърби пред кореспонденти в Белия дом.

„ Знаем, че задачата на Иран е да отхвърлят обвиняванията, само че няма да им позволим да създадат това “, добави Кърби.

След като през уикенда, по думите му, са се нараснали " ракетните и безпилотните офанзиви на подкрепяни от Иран прокси групи против военни бази, в които се намира американският личен състав в Ирак и Сирия ", Джон Кърби насочи острото предизвестие на пладнешки брифинг за кореспонденти:

Говорителят на Съвета за национална сигурност загатна за усилването на военния потенциал на Съединени американски щати в района, в това число разполагането на две ударни групи от самолетоносачи в Близкия изток и отблъскването на офанзиви с дронове и ракети:

„ Няма да позволим нито една опасност за нашите ползи в района да остане без последици. Миналата седмица демонстрирахме, че ще използваме наличните военни благоприятни условия, с цел да защитим и отстояваме тези ползи, и тези благоприятни условия стават все по-големи и по-добри с всеки минал ден “, съобщи Кърби.

„ Президентът Байдън съобщи, че нашето обръщение към всеки неприятелски участник, който се пробва да ескалира или разшири този спор, е доста просто: " Не го правете ", сподели още представителят на Съвета за национална сигурност.

Изказване срещу прекратяването на огъня в Газа направи представителят на Държавният департамент Матю Милър, който сподели, че:

„ Прекратяването на огъня ще " даде опция на " Хамас " да си почине, да се преоборудва и да се приготви да продължи да прави терористични офанзиви против Израел ".

„ Можете да разберете изцяло ясно за какво това е непоносима обстановка за Израел, защото това би било непоносима обстановка за всяка страна, която е претърпяла такава брутална терористична офанзива и продължава да вижда терористичната опасност навръх границата си “, добави той.

Милър сподели, че Съединените щати настрана работят, с цел да обезпечат поток от филантропична помощ в Газа, като американският делегат Дейвид Сатърфийлд работи „ интензивно “ върху гарантирането на доставките.

Това изявление на Милър пристигна в отговор на позицията на Ръководителят на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел, който по-рано през днешния ден сподели, че чака водачите на блока да поддържат апела за пауза в борбите за допускане на помощ.

Новинарският канал I24 в Тел Авив заяви за „ източници от Газа “, които са сигурни, че „ завършването на евентуална договорка “ за освобождението на към 50 заложници, които имат двойно поданство, е в ход. Сделката ще бъде осъществена с посредничеството на Катар.

Смята се, че чиновници на Червения кръст са на път да посрещнат групата. Освобождаването на хората може да завърши „ в идващите часове “, в случай че не се появят нови спънки.

Смята се, че прекъсването на израелските въздушни удари над Газа е част от договорката, с цел да се разреши на екипите на Червения кръст да доближат безвредно до заложниците.

По-рано през днешния ден израелските отбранителни сили актуализираха броя на заложниците, които съгласно тях са държани от " Хамас ", до 222. През предходната седмица " Хамас " освободи две американски гражданки, Натали Раанан, 19 година, и нейната майка Джудит, 59 година

Джон Кърби акцентира, че договарянията са в внимателен стадий:

" Невъзможно е да опишем обществено напъните, които се правят сега. Благодарни сме за цялата помощ, която получихме, с цел да изведем тези две американки, майка и щерка, и се радваме, че те са добре. "

" Просто се поставят доста старания, доста диалози и полемики с сътрудници в района. И мисля, че е най-добре да не описваме този развой в детайлности ", добави Кърби.

Междувременно " Хамас " удостовери, че се водят диалози за освобождение на заложници, само че сподели Израел първо би трябвало да спре да бомбардира Газа.

" Нека спрат тази експанзия и ще намерите медиатори като Катар и Египет и някои арабски страни. Ще се откри метод за освобождение на заложниците и ние ще ги изпратим по домовете им ", съобщи Халед Мешаал, основен договарящ, пред " Скай Нюз ".

Късно на 23 октомври „ Хамас “ заяви, че е освободила още двама заложници, а египетските държавни медии оповестиха, че заложниците са пристигнали на граничния пункт Рафах сред Газа и Египет.

Тази добра вест пристигна на фона на информация от Службата на Организация на обединените нации за съгласуваност на филантропичните въпроси (OCHA), че 20 камиона, пренасящи филантропична помощ, са минали през Граничен контролно-пропусквателен пункт Рафах към Газа.

Десет камиона превозиха доставки от вода, храна и медикаменти, от страна на Организация на обединените нации. Останалите 10 камиона са натоварени доставки от египетския Червен полумесец, сподели представител на Организация на обединените нации.

В същото време в Техеран се организира среща на външните министри на Русия, Турция, Иран, Армения и Азербайджан. Първите дипломати на тези пет страни се сплотиха към тезата, че офанзивите против цивилни в линията Газа би трябвало да бъдат прекратени.

Очаква се френският президент Еманюел Макрон да отпътува за Израел в границите на идващите няколко часа, като се чака президентът да призове за обновяване на мирния развой и основаване на палестинска страна, както и за прекъсване на колонизацията на Западния бряг.

„ Единственият метод да бъдем потребни е, първо, да покажем взаимност с Израел; второ, да имаме доста ясни уговорките против терористичните групи; и трето, да отворим политическа вероятност “, се споделя в известие на кабинета на Макрон. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР