Готвените промени при шофьорските курсове ще гарантират по-високо качество на обучението и

...
Готвените промени при шофьорските
курсове ще гарантират по-високо качество
на обучението и
Коментари Харесай

Готвените промени при шофьорските курсове ще гарантират по-високо качество на обучението

Готвените промени при шофьорските курсове ще подсигуряват по-високо качество на образованието и ще понижат нелоялните практики. Това стана ясно по време на пресконференция, във връзка с публикувания за публично обсъждане проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 37 за изискванията и реда за образование на претендентите за придобиване на дееспособност за управление на моторно транспортно средство и изискванията и реда за издаване на разрешение за тяхното образование. Новите предложения бяха показани от изпълнителния шеф на ИА „ Автомобилна администрация “ Бойко Рановски и заместител изпълнителния директор на ИА „ Автомобилна администрация “ Дамян Войновски.

Бойко Рановски разгласи, че до предложените текстове се стигна след поредност от разговори, срещи и разбори на пътната безопасност и образованието на водачите. „ Последните данни демонстрират, че за шестте месеца на 2020 година тежките ПТП с присъединяване на нови водачи са 96 с 24 починали и 108 ранени. При тези катастрофи 35 от водачите са самокатастрофирали, при което са загинали 6 и са ранени 35 участници в движението. В обитаеми места са настъпили 47 тежки ПТП с нови водачи, като 10 са починали, а 52 са ранени. Извън населени места тежките произшествия са 49, с 14 починали и 56 ранени. Голяма част от тези произшествия са породени от слаба подготовка на водачите, липса на обучение и изпит отвън обитаемо място, подценяване на обстановките които възникват на пътя, недобра преценка и реакция за отбягване на пътен случай, движение с висока и несъобразена скорост “, посочи Бойко Рановски.

Той уточни, че главната цел на плана е да се основат идентични правила за всички учебни центрове, поставяйки ги при равни условия. По думите му, това е значимо за да може да се подсигурява качеството на обучението и да се избегне нелоялната конкуренция, която утежнява образованието. „ Чрез електронна система ще постигнем прозрачно и обезпечено образование. Ще намалим административната тежест, като премахнем хартиените документи. Курсистите и техните родители ще имат достъп до досието на курсиста, преминатото образование и пътищата по които се е упражнявал. Веднъж вписани в регистрите инструкторите и учебните автомобили ще могат да бъдат местени в различни образователни центрове без необходимост от показване на допълнителни документи, каквото е изискването все още. Важно е да се отбележи, че достъпът до системата ще бъде безвъзмезден, както за учебните центрове, по този начин и за курсистите “, допълни Бойко Рановски.

Той бе безапелационен, че предложените промени са изготвяни въз основа на данните от взаимните инспекции с различни контролни органи, водените множество полемики с сектора и анализите на специалисти. „ Текстовете не са окончателни. В момента тече едномесечното публично разискване на наредбата. След привършване на обсъждането всички бележки ще бъдат разгледани и ще бъдат поканени заинтересованите страни за широко публично дебатиране на измененията. След изчистването на всички противоречиви моменти наредбата ще бъде препоръчана за одобрение от министъра на превоза, информационните технологии и съобщенията “, сподели още Бойко Рановски.

*Източник: government.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР