Горещините намаляват пробега на някои електромобили с 31%. Автомобилите на Tesla

...
Горещините намаляват пробега на някои електромобили с 31%.
Автомобилите на Tesla
Коментари Харесай

Как влияят горещините на електричките?

Горещините понижават пробега на някои електрически автомобили с 31%.

Автомобилите на Tesla са с минимален спад на пробега в горещините, само че и с най-голяма разлика сред действителния пробег и прогнозния.

Неотдавнашните рискови горещини в огромна част от южните и западните региони на Съединени американски щати акцентират един проблем при електрическите коли – техният пробег понижава, когато температурата се изкачи в стратосферата.

Recurrent, сиатълска компания за разбор на батериите и пробега на електрическите автомобили, тества хиляди транспортни средства при разнообразни метеорологични условия.

При доста от колите пробегът понижава доста с повишението на температурите, а при някои от тях спадът е с 31%, когато температурите доближат над 38 градуса по Целзий.

При по-ниски температури загубата на пробег на тестваните коли не беше толкоз огромна, като при 32 градуса междинната стойност на понижението беше 5 %, а при 26 градуса – 2,8 %.

При изчисляването на тези междинни температури Recurrent употребява композиция от данни от 17 000 автомобила, които компанията следи. Данните включват 65 модела електрически автомобили и плъгин хибриди. Сред тях са моделите Tesla 3, Y, S и X; Chevrolet Bolt EV; Hyundai Kona; Nissan Leaf; и Ford F-150 Lightning и Mustang Mach-E.

От Recurrent не оповестяват имената на моделите с най-слаби резултати. Автомобилите на Tesla са с минимален спад на пробега при отопление, само че и с най-голяма разлика сред действителния им пробег и оценките на EPA.

Главният изпълнителен шеф на Recurrent Скот Кейс съобщи, че устойчивостта на моделите на Tesla към понижаване на пробега, породено от рискови горещини, най-вероятно е резултат от потреблението на термопомпи вместо общоприетите автомобилни климатични системи.

„ Термопомпите са доста по-ефективни при охлаждането “, сподели Кейс.

Термопомпите на моделите Tesla се грижат както за отопление през зимата, по този начин и за изстудяване през лятото. Съществува и нещо, което производителят на коли назовава „ отбрана от прегряване на кабината “, която може да предотврати колите да станат прекомерно горещи, сподели Рекурент.

Recurrent работи по събирането на по-подробни данни за въздействието на рисковите горещини върху пробега на електрическите автомобили, само че Кейс сподели, че това е мъчно, защото огромна част от шофирането се прави при започване на деня, когато температурите не са толкоз високи.

В Далас, да вземем за пример, на 18 юли оптималната температура беше 41 градуса, „ само че до обяд тя не надхвърли  на 36-те, тъй че това значи, че всички данни за шофиране, които имаме от такава заран, няма да допринесат за нашия набор от данни за над 37 градуса “, сподели Кейс.

Въпреки че Teslas заобикалят огромни спадове в пробега през най-горещите дни, тестванията на Recurrent откриха, че при естествени условия на работа те са приблизително към 60 % от калкулации им по EPA пробег, който е 576 км за Модел 3 Long Range от 2023 година Отново обичайния проблем при Тесла – добър инженеринг и “изхвърляне ” в маркетинга. 

Последната гореща вълна сподели, че Tesla не са ваксинирани против рискови температури. Карлос Носа, академик, който пътува няколко пъти седмично с Модел 3 от 2022 година сред Белайър, Тексас, предградие на Хюстън, и Остин, Тексас, е виждал по какъв начин горещото време понижава пробега на Tesla.

„ Забелязах, че автомобилът употребява батерията по-бързо “, споделя Носа.

Носа: Тексаските горещини понижават пробега на неговата Tesla. Преди горещата вълна, когато пристигал в дома си в Белайър, пробегът на Tesla оставал 60-70 км.

По време на последните си две пътувания до Белайър Носа забелязал, че на Tesla му остават 16 км благи и решил да играе на несъмнено, като зареди отчасти автомобила си на станция отвън Остин.

Това е добавило 15 до 20 минути към тричасовото му пътешестване, споделя Носа. Но той избира да прибави това време, в сравнение с да заседне в селските региони на Тексас, където има малко зарядни станции.

„ Продължавах да преброявам, че може би ще съумея да се прибера до у дома и ще ми останат още 16 или 17 км, само че в случай че това се случи по-рано, съм съществено прецакан “, сподели Носа.

Намаляването на пробега при рискови горещини се корени в химията на батериите, споделя Грег Лес, механически шеф на лабораторията за акумулатори към Мичиганския университет.

„ Когато температурата надвиши [40 градуса по Целзий], стартира да се унищожава пасивният пласт на анода, а това разрушение води до консумиране на течния електролит, което редуцира живота на батерията “, споделя Лес.

Въпреки това Лес не счита, че топлината ще повреди батериите на електрическите автомобили, защото колите не постоянно се движат при 40 градуса, а електрическите автомобили имат системи за изстудяване на батериите.

„ Всички електрически автомобили имат система за изстудяване на батериите си и тази система за изстудяване може да е с изпомпване на течност. Вероятно е някакъв тип пасивно изстудяване на течност плюс въздушен поток “, сподели Лес.
„ Тя изисква електрическа енергия. Това ще понижи количеството електрическа енергия, което е разполагаем за задвижване на автомобила по пътя. “

Повишеното ползване на електрическа енергия от електрическия автомобил при високи температури оказва по-голямо въздействие върху пробега на батерията му, в сравнение с директната топлота, сподели Лес.

„ Вентилаторът работи по-усилено, а хладилният сътрудник – по-бързо “, сподели Лес. „ Всички тези неща изискват повече електрическа енергия. Така че това ще понижи пробега. “

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР