Голяма е вероятността, ако живеете в големите градове на страната

...
Голяма е вероятността, ако живеете в големите градове на страната
Коментари Харесай

Защо имотите у нас са толкова скъпи?

Голяма е вероятността, в случай че живеете в огромните градове на страната да сте си задавали този въпрос. Днес цените на парцелите в София, Пловдив, Варна и Бургас са на най-високите равнища в историята, а в столицата постоянно ставаме очевидци и на покупко-продажби, надхвърлящи 5 – 6 000 евро/кв. м.

Каква е повода за скъпите парцели в страната, на фона на поевтиняването им в редица страни от Европейски Съюз и даже в Съединени американски щати? Ето най-малко седем аргументи за актуалните цени на парцелите:
Пандемията
Само в разстояние на няколко седмици пазарът “замръзна ” – правеха се малко огледи и строителството на нови здания спря. През третото и четвъртото тримесечие на 2020 година на пазара се появиха купувачи, които търсеха, или по-голям парцел в града, къща отвън града, или парцел на село. Не бяха малко и нашите сънародници, завърнали се от чужбина, които също се огледаха за ново жилище. Именно това провокира по-силно търсене, което бързо повиши цените в идващите месеци.
Инфлацията
В дълги интервали от време инфлацията в страната беше над 10%, като по този индикатор се нареждахме на водещите позиции в Европейски Съюз. Това докара до в допълнение покачване на цените, както на строителните материали, по този начин и на възнагражденията в бранша. Всичко това беше пренесено в крайната цена на жилищата.
Строителните разноски
Скорошен отчет на нидерландска компания уточни, че разноските за строителство в София през днешния ден са по-високи, в сравнение с в Мадрид и Барселона. Експертите на Arcadis са сравнили разноските за строителство на всички 20 типа здания, като в тях са включени както цената на имота, по този начин и разноските за разрушение и следващо строителство.


Търсене/предлагане
Икономиката се движи от търсене и предложение. Когато има по-голямо търсене на дадена стока/услуга, нейната цена няма по какъв начин да се намали. Да, популацията на страната постепенно понижава, само че хората през днешния ден търсят парцел по разнообразни аргументи – с капиталова цел, при пренасяне в огромен град, при продажба на остаряло панелно жилище, при предпочитание за пренасяне в по-голям парцел и други
Кредитирането
Имотният пазар се въздейства в огромна степен и от банковото кредитиране. Справка на Darik.bg демонстрира, че в последните 12 месеца в страната са изтеглени ипотечни заеми за над 8 милиарда лева Това се случва на фона на околните до историческите най-ниските равнища на лихвите по жилищните заеми в страната, които през днешния ден са много по-атрактивни, в сравнение с в Съединени американски щати и междинните за Европейски Съюз. Липсата на имоти Един от главните проблеми пред строителните бизнесмени през днешния ден, е неналичието на качествени имоти, които са с уредени документи и на тях бързо може да се стартира строителство. В част от столичните квартали към този момент се търси обезщетение от към 35-40%, което в допълнение покачва цената на бъдещите парцели.
Еврозоната
Страната ни е пред присъединение към еврозоната, което в допълнение налива масло в огъня. Редица имотни анализатори не престават да настояват, че парцелите в страната са най-евтини измежду останалите членки на Европейски Съюз, само че нееднократно в медиите се показваха съпоставения с отлични жилища в други европейски градове, предлагани за по-ниски цени. Или както се споделя – истината е някъде по средата.


Заключение
Имотите в страната са толкоз скъпи, тъй като към момента се намират хора, които да платят желаните за тях цени. Предвижданото от редица брокери изстудяване по всяка възможност ще се случи, само че едно е ясно – растящите приходи в страната вършат жилищата през днешния ден по-достъпни, в сравнение с преди 10 година

Въпреки, че през днешния ден към 50% от всички покупко-продажби с парцели са кешови, би трябвало деликатно да следим междинните лихви по ипотечните заеми. Защото, както знаем – при скъпи заеми имаме отсреща евтини парцели и противоположното – при евтини заеми – скъпи парцели.

Снимки: Getty
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР