Европейският ден на парковете (The European Day of Parks) е

...
Европейският ден на парковете (The European Day of Parks) е
Коментари Харесай

На 24 май отбелязваме Европейския ден на парковете

Европейският ден на парковете (The European Day of Parks) е учреден от Федерацията ЕВРОПАРК (EUROPARК Federation) - европейска организация, която сплотява предпазените естествени територии, на тридесет и шест европейски страни. Денят е празнуван за първи път през 1909 година, когато в Швеция са основани първите в Европа 9 национални парка.

В България са оповестени 11 естествени парка с обща повърхност 256 441,4 хектара или 2,31% от територията на страната. Един от тях е Природен парк " Персина " в област Плевен.

У нас естествените паркове попадат в категория V – предпазен ландшафт/акватория. Според българското законодателство главната разлика сред естествен парк и народен парк е в това, че цялата територия на националния парк е държавна благосъстоятелност и в него не са включени селища. В естествения парк не е наложително собствеността да е държавна и включването на селища към територията му са разрешени.

Националните паркове в България съставляват предпазени територии избрани от Закона за предпазените територии в България. Те са държавна благосъстоятелност и в тях не се включват селища, а екосистемите са напълно с натурален генезис и с огромно многообразие на растителни и скотски типове и местообитания. В България са обособени 3 национални парка с обща повърхност 193 000 хектара.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР