Големите петролни компании - от базираните в Обединеното кралство BP

...
Големите петролни компании - от базираните в Обединеното кралство BP
Коментари Харесай

Как и защо петролните гиганти правят толкова много пари в криза?

Големите петролни компании - от основаните в Обединеното кралство BP и Shell до интернационалните колоси като ExxonMobil и норвежката Equinor - афишират удивителни облаги за миналата 2022 година Всички те се възползват от скока на цените на петрола и газа след нахлуването в Украйна, написа BBC в собствен разбор по тематиката.

Докато те събират облагите, хората по света се борят да заплащат сметките си за сила и да зареждат колите си. Това от своя страна води до апели за по-високи налози върху тези компании. И по този начин, по какъв начин вършат толкоз доста пари и би трябвало ли държавните управления да се намесят, с цел да ги спрат?


Защо цената на петрола скочи?
Петролът и газът се търгуват по целия свят и в случай че доставките са незадоволителни, а търсенето е високо, продавачите могат да изискват повече и цената да се повиши. Преди войната в Украйна Русия беше най-големият експортьор на петрол и природен газ в света.

Голяма част от парите, които хората заплатиха, с цел да купят този нефт и газ, отидоха при съветското държавно управление – този експорт съставляваше 45% от съветския държавен бюджет през 2021 година След нашествието западните страни, в това число Обединеното кралство и Европейски Съюз, се пробваха да спрат (или най-малко всеобщо да намалят) вноса на сила от Русия, с цел да избегнат финансирането на съветската войска и поддръжката на неприятелски режим.

Страните, които не желаеха да купуват от Русия, трябваше да заплащат доста по-високи цени за петрола, създаден другаде.



Цените на петрола към този момент се покачваха, защото стопанските системи се отваряха още веднъж след Коронавирус блокадите и хората се нуждаеха от повече нефт. В деня след съветската инвазия цената на петрола надвиши 100 $ за барел и доближи връх от над 127 $ през март, преди да падне още веднъж до към 85 $. Цените на газа също скочиха след нашествието.

Петролът и природният газ са от решаващо значение за съвсем всеки аспект от актуалния живот. Петролът се употребява за произвеждане на бензин и дизел, а природният газ се употребява за отопление и готвене. Те намират приложение и в селското стопанство, производството на електрическа енергия и други промишлени процеси, които вършат всичко - от торове до пластмаси. Така че устойчивото повишаване на цените на петрола и газа покачва цената на доста други неща, които купуваме, предизвиквайки рецесията с разноските за живот, която обхвана редица страни през последните месеци.
Защо растящите цени значат повече облаги?
Петролните компании печелят пари, като откриват ресурси от петрол и газ, заровени под земната повърхнина, и правят сондажи, с цел да ги освободят. Разходите не варират толкоз доста, когато цената се повишава или понижава, само че парите, които печелят от продажбата, варират. Така че, когато цените на петрола скочиха след нахлуването в Украйна, парите, които тези компании направиха от продажбата на нефт и газ, също се усилиха доста.
Каква облага направиха Shell и BP предходната година?
Във вторник BP регистрира рекордни годишни облаги от 27.7 милиарда $ за 2022 година, защото редуцира проектите си за понижаване на количеството нефт и газ, които създава до 2030 година Тези облаги са двойно по-високи от миналата година.
BP забавя зеления си преход след рекордна облага от $28 милиарда
През февруари Shell регистрира най-високите си облаги от 115 години. Те доближиха 39.9 милиарда $ през 2022 година, като това е двойно повече от общата сума за миналата година.
Рекорд в 115-годишната ѝ история: Shell регистрира $40 милиарда облага
Печалбите, които вършат, не изчезват напълно - доста елементарни хора имат акции в BP, Shell и други международни петролни компании. Това може да се случва през техните пенсионни фондове и те може даже да не го осъзнават. Някои от спомагателните облаги се изплащат на акционерите посредством по-високи дивиденти и назад изкупуване на акции (което усилва цената на акциите).

Но до момента в който клиентите се борят да заплащат сметките си, а фирмите печелят, апелите за по-високи налози ще продължат.
Колко налози заплащат производителите на петрол и газ?
Големите петролни компании осъществиха своите рекордни облаги даже откакто заплатиха милиарди на държавните управления по света. BP и Shell са в комплицирано състояние, защото са със седалище в Обединеното кралство, само че създават релативно малко количество петрол и газ във водите на Обединеното кралство. Те вършат по-голямата част от облагите си от действия по целия свят.

Shell е платила 134 милиона $ налог върху интервенциите си в Обединеното кралство през 2022 година, а общо в целия свят - 13 милиарда $.

BP заплати 2.2 милиарда $ под формата на налози върху интервенциите си в Обединеното кралство, а световната данъчна сметка възлиза на 15 милиарда $.
Как се таксуват петролните компании в Обединеното кралство?
Петролните компании към този момент заплащат налог върху облагите си от добива на петрол и газ в Обединеното кралство от 40%, което е по-високо от налозите за други компании. Но те могат да понижат тази данъчна сметка, като приспаднат разноските за затваряне на остарели нефтени платформи или компенсират бъдещи вложения и загуби от предходни години.

В някои години BP и Shell не са плащали налог върху интервенциите в Обединеното кралство и вместо това са получавали заплащания от държавното управление на Обединеното кралство.

След нашествието в Украйна държавното управление се сблъска с апели да вкара спомагателен „ налог върху облагите “ за енергийните компании, с цел да помогне за заплащането на растящите сметки за сила. Подобна мярка бе въведена през май 2022 година и се усили от 25% на 35% през ноември. Сега се чака държавното управление да събере към 40 милиарда паунда в допълнение от всички компании, опериращи във водите на Обединеното кралство сред 2022 година и 2028 година

Данъкът върху непредвидените облаги обаче се ползва единствено за облагите от производството на петрол и газ в Обединеното кралство, които съставляват единствено дребен дял от облагите на някои компании. Те могат да приспадат повече от 90% от разноските за ново изследване и произвеждане от своите данъчни сметки, което доста понижава това, което те би трябвало да заплати.
По-високи налози върху облагите
Политици, еколози, профсъюзи и борци за бедността нападнаха рекордните облаги на петролните компании и се аргументираха за по-високи налози върху непредвидените облаги. Те споделят, че високите цени са резултат от нещо отвън контрола на петролната компания - война, и че не е почтено петролните компании да печелят от страданието на хората.

Някои споделят, че по-високите налози върху непредвидените облаги са добър метод за държавните управления да набират пари, тъй като са лесни за събиране и сложни за отбягване. Дори самият някогашен началник на Shell, Бен ван Берден, се чудеше дали е неизбежно държавните управления да би трябвало да таксуват с повече налози производителите на сила, с цел да защитят най-бедните в обществото.

Но петролните компании настояват, че по-високият налог върху непредвидените облаги би ги предиздвикал да не са склонни да влагат в произвеждане в Обединеното кралство и че ще търсят нефт другаде, където налозите са по-ниски.

Harbour Energy, която създава повече нефт и газ в Обединеното кралство от всеки различен, редуцира работни места и преразглежда вложенията си в Обединеното кралство поради налога върху непредвидените облаги.

Ако държавното управление на Обединеното кралство реши да таксува по-високо световните облаги на BP и Shell, те биха могли евентуално да реалокират централата си отвън страната - заобикаляйки новия налог и лишавайки Обединеното кралство от огромна част от приходите, които заплащат сега.

Петролните компании би трябвало да работят в свят, в който цената на петрола може да падне, както и да се увеличи. Парите, направени в положителните години, оказват помощ да се балансират годините, когато цените на петрола са ниски. Много петролни компании изгубиха милиарди от съветски вложения предходната година - BP отписа 24 милиарда $ вложения в съветската петролна компания Роснефт, да вземем за пример.

Те също би трябвало да влагат милиарди, с цел да намерят нови ресурси от нефт, с цел да поддържат доставките, до момента в който светът не премине към възобновими източници на сила. Енергийните компании също имат огромна роля в това прекосяване. BP и Shell влагат част от милиардите, които печелят от петрол и газ, във възобновима сила като слънчеви и вятърни паркове и станции за зареждане на електрически коли.

Шефът на BP Бърнард Луни сподели, че английската компания „ оказва помощ за обезпечаването на силата, от която се нуждае светът “, като в същото време влага в прехода към зелена сила. Въпреки това, BP редуцира проектите си за понижаване на въглеродните си излъчвания тази година, защото търсенето на нефт и газ е толкоз мощно.

Главният изпълнителен шеф на Shell Ваел Сауан сподели, че това са „ необикновено сложни времена - виждаме ширеща се инфлация по целия свят “, само че че Shell играе своята роля, като влага във възобновими технологии. Неговият основен финансов шеф Шинейд Горман добави, че Shell е платила 13 милиарда $ налози в международен мащаб през 2022 г.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР