Година след като спря делото за пачките и кюлчетата от

...
Година след като спря делото за пачките и кюлчетата от
Коментари Харесай

Мата Хари спасява Гешев

Година откакто спря делото за пачките и кюлчетата от фотосите в спалнята на Бойко Борисов, тъй като не може да откри Мата Хари, прокуратурата се сети, че има и различен метод да продължи следствието - като ревизира серийните им номера. Това изумително съответства с прекратяването на инспекцията за поданството на новия министър председател Кирил Петков, която стартира с самоувереност, и с любезностите, които основният прокурор Иван Гешев внезапно засипа президента Румен Радев, в чийто офис нахлу с бюрото си за отбрана. Това не са коледни чудеса, нито инцидентни съвпадения. А внезапна смяна в курса на държавното обвиняване. Очевиден опит на Гешев да имитира катарзис, с който да завоюва благоразположението на новите ръководещи. Защото сега е в кръгова защита - отвред му желаят оставката. Единствената му отбрана е болшинството във Висшия правосъден съвет, което обаче може да го пази най-вече до края на мандата си през октомври следващата година. Ако оцелее до тогава. Защото и промяната на Висш съдебен съвет е неизбежна, освен това много по-рано.

Така че Гешев би трябвало да разчита единствено на себе си. И подготвен на всевъзможни салто мортале в опитите да избави личната си кожа. Няма да е изненада да вземем за пример, в случай че ненадейно откри и коя е Мата Хари, за която Борисов твърди, че е снимала в спалнята му. Досега прокуратурата дори не счете за нужно да пита някогашния министър председател за това, въпреки и самият той да споделя, че знае коя е тайнствената дама. Не е известно дали е питала и НСО, които сякаш би трябвало да водят прецизен указател на достъпа до ръководещите страната.

 

Дали пък няма да дочакаме и развиване по Барселонагейт?

 

В Съдебната палата се приказва, че спецпрокуратурата е поискала рухване на банковата загадка на забърканите в абсурда. Може да бъдат  по свадите " Ало, Ваньо " или " Ти си го избра " (там Министерство на вътрешните работи прави инспекция около така наречен канибалска заплаха). Да не забравяме и изказванията на обвинения и пребиваващ в Дубай Васил Божков, че години наред е бил изнудван и е платил 67 млн. лева рекет на Борисов, на финансовия му министър Владислав Горанов и на шефа на бюджетната комисия в Народното събрание тогава Менда Стоянова. Все случаи, за които прокуратурата до момента искрено пренебрегваше.

Може да се почне с нещо напълно простичко - с изминал период, които Софийската градска прокуратура се зае да ревизира. Вярно, че градските прокурори са доста нежни и раними души. Видяхме следствието за 54 млн. лева от " Хемус ". Но тази инспекция най-малко би трябвало да е обикновена. Тук не се чакат комплицирани експертизи, нито рухване на банкова и данъчна загадка.

Какъв може да е обратът демонстрира тъкмо инспекцията, обвързвана с поданството на Кирил Петков. Това е супер елементарен проблем за държавното обвиняване, само че бе държан на трупчета от август насам. За да завърши стремително незабавно след избирането на Петков за министър председател. Само за ден Софийската районна прокуратура, към която спецпрокуратурата трансферира проблема, образуваха екип от прокурори, които анализирали проблема и решили, че Петков в действителност е заявил погрешни данни пред президента - че има единствено българско поданство. Това обаче не било с доказателствена стойност и по тази причина не е закононарушение.

Истината е, че тази кореспонденция трябваше да бъде прекъсната още преди изборите. Тогава обаче прокуратурата предпочиташе

 

да има нещо в ръкава против Кирил Петков

 

и по тази причина протакаше. Гешев даже даде изявление, в което да уточни, без да го посочва поименно, че бъдещият министър-председател е нарушил Конституцията. Сега обаче екипът от прокурори напряко се престара с Петков, като разгласи, че той считал, че заявката, подадено в Канада, го освобождава от канадско поданство. Ако бяха прочели решението на Конституционния съд по проблема с поданството, с което бе анулиран указът за назначението на Петков за длъжностен министър, щяха да видят, че това въобще не е по този начин - има доказателства, че министър председателят е бил изцяло наясно, че заявката му в Канада не завършва процедурата и го освобождава от поданството.

Всичко това демонстрира, че

 

Гешев е в смут

 

Вижда се и по дейностите му. Нелепият опит за връчване на букет на новия правосъден министър Надежда Йорданова се върна като бумеранг при него с репликата й, че тя въпреки всичко чака оставката му. Вероятно и подчинените му прокурори са в смут. Какво ще вършат, в случай че би трябвало да се раздвижат по проблеми като " Осемте джуджета " или пък " Жоси ", в които са намесени самият самовластник и неговият татко.

Засега новите ръководещи не демонстрират да са се впечатлили от последните дейности на основния прокурор. Не проличава да са омекнали и към ръководителя на КПКОНПИ Сотир Цацаров, който взе завоя дори по-бързо от Гешев и към този момент громи корупцията измежду герберските кметове. Поведението на двамата в действителност е най-силният мотив за какво тяхното премахване е наложително изискване въобще за започването на някаква правосъдна промяна. Как можем да приказваме за самостоятелна прокуратурата или антикорупционна комисия, в случай че техните ръководители са подготвени да си сменят мнението съгласно политическата конюктура?
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР