Глобалните планове за електрифициране на икономиките и намаляване на въглеродните

...
Глобалните планове за електрифициране на икономиките и намаляване на въглеродните
Коментари Харесай

Електрифицирането на икономиките ще доведе до глобален недостиг на мед

Глобалните проекти за електрифициране на стопанските системи и понижаване на въглеродните излъчвания могат да бъдат забавени от дефицит на мед. За това предизвестиха ръководителите на най-големите производители на метала в света.

Нарастващото световно търсене на мед за бързото стартиране на електрически коли, възобновима електрическа енергия и електропроводи ще докара до недостиг, акцентира Ричард Адкерсън, основен изпълнителен шеф и ръководител на американската минна група Freeport-McMoRan.

Ще има доста забележителен дефицит на мед “, сподели той пред Financial Times. „ Ще бъде доста мъчно да се изпълнят поставените желания. “

Медта е от решаващо значение за „ екологизирането “ на стопанската система заради способността си да организира електричество. Една електрическа кола може да употребява три пъти повече мед спрямо кола с мотор с вътрешно горене, до момента в който плановете за възобновима сила нормално се нуждаят от пет пъти повече количество метал спрямо обичайните газови, въглищни и атомни електроцентрали.

В отчет, оповестен предходната седмица, консултантската компания Wood Mackenzie споделя, че 9.7 милиона тона годишни доставки би трябвало да идват от планове, които занапред ще бъдат глобени през идващото десетилетие. Размерът на пазара сега е 25 милиона тона годишно.

Към днешна дата дефицит от подобен мащаб в никакъв случай не е бил преодолян “, пишат създателите, прогнозирайки, че са нужни 23 милиарда $ годишни вложения в нови планове – две трети повече от междинното за последните 30 години.

Един от най-големите производители на мед в света – Codelco предвижда недостиг от 6 до 7 милиона тона мед през идващото десетилетие.

Ръководителите на минното дело споделят, че предизвикването при предлагането се усложнява от спада в международната стопанска система, който докара до намаление на цените на медта и накара стоковите стратези да предвиждат пазарен остатък през идната година.

Настоящите стопански разтърсвания единствено утежняват казуса “, сподели Адкерсън. „ Компаниите не са склонни да влагат в днешния свят. “

Геополитическото напрежение също раздрусва доставките на метали, в това число мед. Ръководители на промишлеността споделиха, че избягването на съветските доставки е довело до по-незабавен напор в Европа, където купувачите са били подготвени да платят солидни награди или да подпишат по-дългосрочни покупко-продажби, с цел да обезпечат материал.

Според производителите на мед голям брой фактори от дългите процеси по разрешителните и планове, при които добивът е по-труден, до неналичието на подготвени планове вършат предизвикването да се отговори на дълготрайния напредък на търсенето.

Въпреки това те акцентират, че отговорът на предлагането посредством увеличение на производството от меден скрап може да облекчи част от натиска.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетиндобив на мед мед дефицит електрифициране ПоследниНай-четениИндустрии 56 Електрифицирането на стопанските системи ще докара до световен дефицит на мед Политика 1200 Съединени американски щати предизвикват Украйна да покаже подготвеност за договаряния с Русия Бюджет и финанси 3824 Румъния купи 32 самолета F-16 „ втора употреба “ за €388 млн. Политика 1020 Си Дзинпин се разгласи против използването на нуклеарни оръжия Компании 12661 Robinhood на българина Влад Тенев падна жертва на криптозимата Имоти 8576 Еврото ще приближи българските цени на парцелите до европейските Компании 5970 Мъск стартира с всеобщите съкращения в Twitter още през днешния ден Накратко 5818 Вечерни вести: Започна се с данъчните промени; Еврото ще оскъпи парцелите Всички вести googletag.cmd.push(function() { googletag.display(`d
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР