Глобалната инфлационна криза накара световните централни банки да действат в

...
Глобалната инфлационна криза накара световните централни банки да действат в
Коментари Харесай

Икономики на различна скорост. Как трябва да реагират централните банки?

Глобалната инфлационна рецесия накара международните централни банки да работят в синхрон през миналата година, повишавайки лихвените проценти съвсем единомислещо. Но икономическият пейзаж се трансформира, а другата политика може да докара до проблеми в бъдеще, написа в собствен разбор CNN.    Как би трябвало да се координират централните банки, когато стопанските системи им се движат в противоположни направления? Отговорът на този въпрос разискват в Джаксън Хоул, Уайоминг, представители на централни трезори от целия свят в границите на конгрес за икономическа политика, проведен от Федералния запас на Канзас Сити.    В речта си президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард предизвестява, че " може би навлизаме в ера на промени в икономическите връзки и спиране на откритите закономерности ".    " За политиците с мандат за непоклатимост това съставлява съществено предизвикателство ", прибавя тя.   

Преодоляване на шоковете след пандемията 
През последните три години връзката и координацията сред централните банки е от жизненоважно значение, а от началото на пандемията интернационалната парична политика изглеждаше поразително сходна. От Съединените щати до Саудитска Арабия и Малайзия, доста огромни международни стопански системи понижиха лихвените проценти до исторически ниски равнища през март 2020 година, с цел да подтикват стопанските системи си на фона на пандемията и ограничаващите ограничения, свързани с нея. Оттогава насам обаче доста от тях започнаха да покачват нападателно лихвените проценти през последните две години, напомня CNN и продължава:    “Но макар че първите години на пандемията засегнаха огромна част от международната стопанска система по подобен метод, възобновяване не беше идентично и някои страни, в това число Съединени американски щати, се възвръщат по-бързо от други. Международната парична политика, която в миналото беше в синхрон, стартира да се разминава ”.   Забавено възобновяване в Китай    В началото на предходната седмица китайското държавно управление изненада вложителите, като реши да не понижава главния лихвен %, който оказва въздействие върху ипотечните заеми. В същото време за повторно в границите на три месеца то понижи едногодишния лихвен %, който въздейства върху персоналните и бизнес заемите.   

Този ход идва, откакто през предишния месец китайските потребителски разноски, фабричното произвеждане и вложенията в дълготрайни активи като парцели и машини се намалиха. Младежката безработица доближи рекордно високи стойности, а продължаващата рецесия в бранша на недвижимите парцели и дълга кара вложителите да се притесняват от допустимо най-лошите сюжети. 
Тази смяна в паричната политика е забележителна, защото страната играе сериозна роля в международната стопанска система. Китай е обвързван с към 1/5 от международния БВП, който е най-широкият измерител на икономическата интензивност. В същото време съгласно интернационалния икономист на Wells Fargo Ник Бененбрук възходящата изолираност на Китай от останалия свят, изострена от политиката му на " нулев коронавирус ", е задълбочила изоставането на възобновяване на страната след пандемията спрямо други огромни стопански системи.    " Изправени сме пред задълбочаващо се геополитическо разделяне и световна стопанска система, която се фрагментира на конкуриращи се блокове ", предизвестява Ларгард по време на форума и добавя, че централните банки ще би трябвало да обезпечат " изясненост, еластичност и примирение ", защото международната стопанска система навлиза в нова епоха на " промени и спирания ".   Винаги ли връзката е отговорът?    Представителите на централните банки в действителност " приказваме доста и се виждаме много постоянно ", изяснява Андрю Бейли, президент на Английската централна банка, на събитие през юни, проведено от ЕЦБ. " Важно е да го вършим и да споделяме познание за това по какъв начин тълкуваме нещата, които се случват към нас. "    

Но не всички са съгласни, че съгласуването на централните банки е най-хубавата допустима политика. 
" Приемането на публично световно съдействие в региона на паричната политика може да подкопае доверието в централните банки и публичната поддръжка за тяхната самостоятелност ", безапелационен е някогашният заместник-председател на Федералния запас Ричард Кларида по време на Азиатската конференция за икономическа политика през 2021 година, напомня още CNN и още веднъж цитира Бененбург от Wells Fargo, съгласно който тясната съгласуваност може да има и непредвидени последствия за международната стопанска система:    “Винаги съществува риск в случай че всички централни банки вършат нещо по едно и също време и доста бързо, да се окаже, че на всички места лихвените проценти са се повишили прекалено много без да има цялостна оценка на въздействието от това в другите райони ". 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР