Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изпрати предупреждение

...
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изпрати предупреждение
Коментари Харесай

Фон дер Лайен отправи предупреждение към Северна Македония

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изпрати предизвестие към Република Северна Македония, че би трябвало да се придържа към подписаните интернационалните съглашения, в това число Преспанския контракт с Гърция, оповестява Българска телеграфна агенция.

В профила си в платформата „ Екс “ Фон дер Лайен написа, че „ От решаващо значение за Северна Македония, с цел да продължи сполучливия си път към присъединение към Европейски Съюз, е страната за продължи пътя на промените и в целокупност за зачита обвързващите си съглашения, в това число Преспанския контракт “.

Според Преспанския контракт сред Скопие и Атина от 2018 година дотогавашната Република Македония се ангажира да промени името си на „ Република Северна Македония “. Това стана с промени в конституцията ѝ.

При днешната си клетва в Народното събрание в Скопие обаче новоизбраният президент на страната Гордана Силяновска, издигната от ВМРО-ДПМНЕ, назова страната си „ Македония “. В знак на митинг посланичката на Гърция София Филипиду напусна залата.

Още преди изборите Силяновска се зарече да не употребява „ Северна “, когато загатва името на страната в формалните си изказвания, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР