Глобалната данъчна договорка няма да затвори малките врати за отбягване

...
Глобалната данъчна договорка няма да затвори малките врати за отбягване
Коментари Харесай

Глобалната данъчна сделка няма да затвори вратичките за избягване на данъци

Глобалната данъчна сделка няма да затвори дребните порти за избягване на данъци Според анализ на експерти мултинационалните компании ще могат да намаляват данъчните си сметки чрез вътрешни сделки с интелектуална благосъстоятелност.

Лидерите на най-големите икономически системи в света приветстваха наскоро споразумение за преразглеждане на международните разпореждания за корпоративния данък като съществена гаранция, че мултинационалните компании ще заплащат справедлив дял данъци. Споразумението откри международна минимална ставка на корпоративния данък от 15%, ориентирана към ограничаване на прехвърлянето на облагата към юрисдикции с по-ниски данъци.

Целта е да се отхвърлен тласъците за преместване на работни места и облаги в чужбина, написа Ройтрес. Някои компании въпреки че все още могат да използват Ирландия, за да намалят данъчните си сметки, дори откогато споразумението влезе в деяние, според данъчни специалисти и преглед на корпоративните документи, направен от информационната организация. Това е по този метод, защото новото споразумение няма да спре компаниите да се възползват от широко прилагана през последните години тактичност, която намалява данъците за период от до десетилетие или повече.

Сравнително великодушните данъчни облекчения на Ирландия позволяват на мултинационалните компании с съществуване в страната да продават интелектуална собственост, като патенти и марки, от едно дъщерно съдружие на друго, за да генерират удръжки, които могат да бъдат използвани за попречване на бъдещи облаги от данъци. Сред компаниите, които са генерирали удръжки, за да намалят облагаемия си доход с повече от 10 милиарда Щатски долар всяка през последните години чрез тази тактичност за минимизиране на данъците, са американските софтуерни компании Adobe и Oracle, демонстрират корпоративни документи. Доставчикът на бизнес софтуер Oracle отхвърля да коментира пред организацията, а от Adobe не са дали отговор на запитването за коментар.

Споразумението, подписано с посредничеството на Организацията за икономическо подпомагане и насърчаване (ОИСР), би трябвало да влезе в деяние през 2023 година То беше подписано от повече от 130 юрисдикции, включително Ирландия. Ирландското финансово министерство коментира, че данъчното третиране на Ирландия на сделките с интелектуална собственост е в подобие с другите страни от Организацията за икономическо съдействие и раз.

В отговор на въпросите на Ройтерс Организацията за икономическо съдействие и раз признава, че компаниите могат да продължат да се възползват от съществуващите тактики за пренасочване на облагата, единствено че чака да не могат да изградят такива данъчни щитове в бъдеще. Подходът обикновено разчита на компания, която също има дъщерно съдружие в страна с нулева ставка на корпоративния данък върху приходите, като Бермудските острови, което позволява на компанията да прави продажбата без данък. Чрез поредното заличаване на юрисдикциите с нулеви данъци за мултинационалните компании Организацията за икономическо съдействие и раз чака минималният международен данък от 15% да направи тактиката непривлекателна.

„ Опитваме се да създадем разпореждания за бъдещето ", коментира Джон Питърсън, служител на Организацията за икономическо съдействие и раз. Той прибавя, че Организацията за икономическо съдействие и раз не може да бъде сигурна по какъв метод наредбите на всяка страна ще взаимодействат с международния минимален данък. Той демонстрира увереност, че злоупотребите ще бъдат лимитирани от изискването страните да пресмятат облагаемия доход в подобие със счетоводните разпореждания.

Данъчните специалисти споделят, че въздействието на сделката остава неясно, тъй като все още следва да бъдат контрактувани съществени детайлности, включително по какъв метод да се пресметна сумата на облагата, която би трябвало да бъде облагана. В момента страните разискват премахването на определени данъчни облекчения. Освен това юрисдикциите биха могли да запазят необятна самостоятелност на това по какъв метод позволяват на компаниите да пресмятат облагаемия доход.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР