Главният секретар на МВР Петър Тодоров бе използван като бушон

...
Главният секретар на МВР Петър Тодоров бе използван като бушон
Коментари Харесай

Само в Lupa.bg: Главсекът на МВР спаси от уволнение Иван Демерджиев

„ Главният секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров бе употребен като бушон в тази ситуация с ранения служител на реда при преследването на бежанци на входа на столицата. Отговорността за случая би трябвало да се поеме на по-високо равнище – на равнище вътрешен министър. Вместо това е обречен Петър Тодоров, защото той е на 57 години и няма вероятност за развиване ”. Това съобщи пред Lupa.bg специалистът по сигурността Иво Атанасов.



 „ Акцията по задържането на бежанци не е извършена професионално. Затова би трябвало да си отиде Иван Демерджиев. Не се прави обграждане с полицейски автомобил, а се поставят ленти с шипове. Само по този начин няма да има жертви и ранени. Вътрешният министър твърди в доста изявленията, че има КПП-та с мобилни групи, които би трябвало да са оборудвани с такива ленти, за какво не са употребявани тогава?! ”, пита специалистът.

По думите му не за всички потърпевши служители на реда при гонене на мигранти се дава публичност. Такъв е казусът от 25 август, при който водач със софийска регистрация на контролно-пропусквателен пункт „ Пода “ опустошава два служебни автомобила. За да бъде спрян, граничарите стрелят по него, само че не го улучват. Куршумът отива в тялото на сътрудник.

Иво Атанасов напомни и случая, при който грузински каналджия провокира серия от произшествия по пътя Созопол-Бургас. Той е карал близо 10 километра в насрещното придвижване, с цел да избяга от чиновници на „ Гранична полиция ”.

Около 13.02 ч. на 14 август по пътя Созопол - Бургас, в региона на “Ченгене скеле ” поражда случай с автомобил “Ауди А 6 ” със софийска регистрация. За да избегне инспекция, водачът обръща посоката си на придвижване и стартира да се движи насрещно на колите, пътуващи в посока Бургас.

“Ауди ”-то съумява да блъсне странично четири коли, като в региона на “Ченгене скеле ” позволява преден конфликт с “Нисан кубистър ” с бургаска регистрация, чийто лидер е откаран в УМБАЛ " Бургас ".

Водачът на “Ауди ”-то и неговите спътници, транспортирани, както в купето, по този начин и в багажника, са избягали в гориста околност, като по-късно са хванати от 4 екипа от граничен полицейски сектор - Бургас и бранш “Специализирани тактически дейности ” в Бургас.

Установено е, че грузинецът и транспортираните от него 12 мъже са минали незаконно границата на България и са от сирийски генезис. Задържани са в ГПУ Бургас.

Десет дни след този случай при сходна гонка починаха Атанас Градев и Йордан Илиев в Бургас.

На 26 септември пък служител на реда претърпя случай, до момента в който беседва с емигрант от Мароко на пътя Маленово – Стралджа. Автомобил с висока скорост го удря и той умила на път към болничното заведение.

За днешната злополука с ранени служител на реда, каналджия и бежанци представителят на основния секретар Иван Гешев Сийка Милева изясни: " Преследването се е случило рано сутринта при хотел „ Ихтиман “. Там е бил изработен опит от страна на полицейски чиновници да бъде спрян бус със софийска регистрация, а водачът не се е подчинил и е траял в посока София. На входа на столицата бусът е бил препречен от автомобил на профилираните полицейски сили. Шофьорът на буса, който е превозвал мигрантите, не стопира и се блъска в полицейския бус, а в резултат на това полицейски чиновник е в тежко положение с заплаха за живота “.

 „ Полицаите, които са се пробвали да препречат пътя на бежанците, не са подготвени. Вече не ги пращат на опреснителни курсове. Преди такива се организираха на всеки 5 години, по-късно на 10 години, до момента в който най-после ги махнаха. Ако военна прокуратура се занимаваше с случаите с служители на реда, щеше да лъсне неподготвеността на фрагментите в системата на Министерство на вътрешните работи ”, разяснява още Иво Атанасов.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР