Главният прокурор Иван Гешев внесе в деловодството на Народното събрание

...
Главният прокурор Иван Гешев внесе в деловодството на Народното събрание
Коментари Харесай

Главният прокурор поиска да бъде свален имунитетът на Кирил Петков

Главният прокурор Иван Гешев внесе в деловодството на Народното събрание искане за събаряне на депутатския имунитет на водача на " Продължаваме промяната " и някогашен министър председател Кирил Петков.

Причината е декларацията, в която той твърди, че няма двойно поданство, подадена преди да бъде назначен за длъжностен министър от президента Румен Радев през 2021 година постанови, че указът на президента е противоконституционен, тъй като към оня миг Петков е бил и български, и канадски жител. Според Конституцията членове на Министерски съвет могат да бъдат единствено български жители.

Казусът към този момент беше проверяван от прокуратурата, само че до момента беше против него. Миналата седмица от пресцентъра на държавното обвиняване обаче оповестиха, че Софийската районна прокуратура (СРП) предлага на основния прокурор да изиска имунитета на Петков.

В предлагането на наблюдаващия прокурор се показва, че той е подал декларацията пред орган на власт – президента, " като в нея умишлено е затаил истина – съществуване на двойно поданство ", и е " удостоверил лъжа – отговаряне на изискванията за избиране на народни представители ".

От прокуратурата означават, че с решение на ЦИК от 8 април Петков е разгласен за народен представител и след полагането на клетва на 12 април се " явява лице с имунитет ". А възбуждането на наказателно гонене против депутат е допустимо единствено с позволение на Народното събрание или при документално единодушие от него.

Самият Петков към този момент разяснява: " Ще изчакам да се сформира и проработи комисия в Народното събрание, пред която да бъдат показани всички обстоятелства и доказателства, с цел да могат всички българи да видят ясно и образно по какъв начин българската прокуратура се употребява за политически напън ".

Лидерът на Политическа партия заявява, че ще се откаже от имунитета си в деня " преди комисията да вземе решението си ", тъй като знае, че " няма от какво да се опасява ".

Още след започването на инспекцията Петков твърдеше, че не е направил нарушаване, защото документално е заявил отхвърли си от канадско поданство още на 21 април 2021 година Документът, с който канадските управляващи признават, че той към този момент не е техен жител, обаче носеше датата 20 август.

Междувременно Иван Гешев и на водача на ГЕРБ Бойко Борисов поради делото “Берселонагейт ”. Това се случи, откакто номинираната от ГЕРБ за министър председател Мария Габриел се разгласи за оставката му, а Движение за права и свободи я поддържа. Последва във Висш съдебен съвет, зад която основният прокурор видя “политическото въздействие на ГЕРБ ” и " лицето Бойко Методиев Борисов ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР