Световната метеорологична организация и агенцията на Европейския Съюз за климата

...
Световната метеорологична организация и агенцията на Европейския Съюз за климата
Коментари Харесай

Смъртните случаи, породени от горещини, се увеличават в Европа

Световната метеорологична организация и организацията на Европейския Съюз за климата „ Коперник “ оповестиха, че Европа е най-бързо затоплящият се континент. А от Суперкомпютърния център в Барселона преглеждат по какъв начин високите температури въздействат на здравето. Те настояват, че неприятното здраве, породено от топлинния стрес, визира най-вече страните от Южна Европа, като проблемите се популяризират и на север. Според отчета, смъртните случаи, свързани с горещините, са се нараснали из целия континент. 

 

 
През последните няколко десетилетия станахме очевидци на рекордни температури и продължителни горещи талази. Използваме статистики, с цел да разберем по какъв начин рисковите температури могат да трансформират риска от смъртност. Това зависи и от доста други фактори, несъмнено, като възраст, пол и социално-икономически условия. 
Рейчъл Лоу, шеф на Lancet Countdown в Европа

Според Лоу достъпът до здравни грижи влиза в мощ дружно с хроничните болести при по-бедните групи от популацията. Тя споделя, че друг проблем е възходящият капацитет за заболявания, свързани с инсекти, което е допустимо заради изменението на климата.

 
В Северна Европа следим увеличение на продължителността на сезона за предаване на инфекции, да вземем за пример от кърлежи и комари. Затоплянето в Европа е два пъти по-бързо от междинното за света и това води до разнообразни последствия за здравето на гражданите. Свързаната с горещините смъртност е необикновен проблем за застаряващото население в Европа. Климатичните условия стават по-подходящи за инфекциозни болети като денга и лайшманиоза. 
Рейчъл Лоу, шеф на Lancet Countdown в Европа

В отчета се споделя, че държавните управления в Европа би трябвало да подсигуряват, че техните здравни системи и инфраструктури се приспособяват, с цел да се оправят с климатичните промени, изключително когато става въпрос за заболявания, които биха могли да се открият за непрекъснато. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР