Гласувахме бюджета за 2022 година в комисията по енергетика, като

...
Гласувахме бюджета за 2022 година в комисията по енергетика, като
Коментари Харесай

Венко Сабрутев, ПП: Надявам се скоро да се разбере защо цената на газа е била толкова висока

" Гласувахме бюджета за 2022 година в комисията по енергетика, като същият беше признат. В момента се гласоподава кандидатурата на сегашния зам.-министър на енергетиката Станислав Тодоров за ръководител на КЕВР. Това разгласи Венко Сабрутев от " Продължаваме промяната " в предаването " Още от деня ".

" Всички промени, които бяха направени в КЕВР имат една цел и това е да се обезпечи безпристрастност и самостоятелност на КЕВР ", съобщи още зам.-председателят на бюджетната комисия.

Той сподели още, че всички би трябвало да работят в една посока, като разясни, че Законът за енергетиката ясно регламентира отговорностите на КЕВР и там няма вписано възбрана за връзка с Министерски съвет.

" Видяхме едно шоково повишаване на цената на газа с решение на КЕВР от 1 януари, разбрахме от Министерски съвет, че това нарастване е могло да бъде фрапантно по-ниско, разбираме в този момент че Министерство на вътрешните работи е влезнало в двете институции и събира информация, стана ясно, че има сигнали, следва да забележим по какъв начин ще се развият събитията ", изясни Сабрутев.

Той разясни, че предлагането за решението за събаряне на цената на газа е било импортирано от предходното управление на " Булгаргаз ", и че новото управление ще търси спомагателни благоприятни условия за събаряне на цената.

" В енергийна комисия се разискаха благоприятни условия това да се случи доста бързо и се надявам, че истината напълно скоро ще бъде оповестена, за какво цената на газа е била толкоз висока, пазарно ли е било това нарастване или е било в резултат на неверни решения ", добави Сабрутев.

Сабрутев разгласи, че в бюджета за 2022 година се плануват над 930 милиона лв. обезщетения за битовите консуматори и за ЕРП-ата.

" Допълнително мораториумът, който работи, пази битовите консуматори от повдигане на цената. Усилията на държавното управление и Народното събрание са ориентирани към превъзмогване на тази невиждана обстановка с високите цени на енергоносителите ", изясни Сабрутев.

Той акцентира още, че цената на газа в България е по-ниска от цената на газа в Европа.

" Бюджет 2022 е бюджет на растежа. Той възнамерява двойно повече вложения, планува растеж на БВР от 5,8%, планува спад на безработицата до 5%,предвижда голям брой обществени ограничения, помощ към младите фамилии, планува още повишение на пенсиите, продължение на коронавирус добавките най-малко до юни месец ", изясни Венко Сабрутев.

" Важно е да подчертая, че опозицията много ловко съумява да комуникира, че досега няма нищо направено и те в този момент внасят решението на казуса. Истината е, че още декември месец Народното събрание гласоподава компенсанции за небитовите консуматори, в допълнение Министерски съвет гласоподава още 410 милиона лв., в допълнение в бюджета за 2022 година има заложени още над 930 милиона лв..

Имаме високи цени на енергоносителите, само че за сметка на това има доста компенсации и обезщетения, които ще бъдат изплатени с настоящите сметки, които предстоят да получат небитовите консуматори. В януарските сметки действително ще бъдат приспаднати въпросните обезщетения и за декември и за януари, небитовите консуматори би трябвало да чакат нереално ниски сметки през февруари ", разясни Венко Сабрутев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР