Германските туристи не се завърнаха за трета поредна година по

...
Германските туристи не се завърнаха за трета поредна година по
Коментари Харесай

На морето плачат за германците. Ето къде избягаха туристите

Германските туристи не се завърнаха за трета поредна година по Българското Черноморие и това забави цялостното възобновяване на туризма ни. Предните две години отливът им беше поради Ковид пандемията, а в този момент е поради войната в Украйна. Според туроператорите фамилиите с деца се опасяват да почиват на Черно море и по тази причина отиват в Гърция, Турция, Хърватия, Испания и Португалия. Заради обстановката фирмите анулираха огромна част от чартърните полети до Варна и Бургас макар, че преди войната чакаха огромен интерес и цялостно възобновяване на пътуванията на германците до България. Липсата им се усеща мощно от хотелиерите, които не могат да компенсират загубите единствено с румънски, български, английски и полски туристи. В най-големите курорти Слънчев бряг и Златни пясъци и тази година някои хотели избраха да не отворят поради отлива, написа TravelNews.

В същото време Турция се пръска по шевовете от туристи, като номер 1 по визити са точно германците. 

Броят на задграничните посетители, посетили южната ни съседка през интервала януари-юли 2022 година, се е нараснал със 128,28 % по отношение на същия интервал на предходната година, достигайки 23 030 209 души. Това сочат данните, оповестени от Министерството на културата и туризма на Турция, представено от Анадолската организация.

Лидер по брой жители, посетили Турция, е Германия с 2 992 551 души. Това е със 137,36 на 100 повече по отношение на същия интервал на миналата година. Следва Русия с растеж от 41,36 % (2 197 331 души). Обединеното кралство е на трето място. Делът на Англия в общия задграничен туристически поток към Турция нараства с 2036,01 % (1 810 248 души). В ТОП-5 влизат още България и Иран.

През юли 2022 година Турция е приела 6 665 129 задгранични туристи, което е с 52,84 на 100 повече от същия интервал на миналата година.

И в тази ранглиста Германия заема първото място с над 962 хиляди души. На второ място е Русия (741 419 души). Третата позиция е заета от Англия (545 973 души).

Германия беше най-големият и постоянен пазар за Черноморието ни преди пандемията, като гостите започваха да идват от май и продължаваха да идват до края на септември. Преди това е единствено румънският пазар, който е главно концентриран през уикендите. През 2018 година сме посрещнали рекордните 848 000 немски туристи, а през 2019 година – 761 000, демонстрират данните на Министерството на туризма. През предходната година са пристигнали едвам 288 000 посетители. До момента през този сезон са пристигнали към 200 000. „ Ситуацията на немския пазар е доста тежка и сме единствено с 20% растеж по отношение на 2021 година. Изоставаме във възобновяване и са нужни дейни дейности “, призна пред TravelNews служебният министър на туризма Илин Димитров. Той възнамерява да направи по-активна рекламна акция за септември в Германия, защото огромна част от хотелите по морето са празни и без резервации за идващия месец и ще би трябвало да затворят по-рано. Освен това ще докара немски публицисти и инфлуенсъри, с цел да покаже, че България е сигурна дестинация и за идващия летен сезон.

На немския пазар има огромен спад за България. Освен войната в Украйна хората се въздържат от пътувания и поради предстоящата криза, високата инфлация и възможната нова Ковид вълна, разяснява Венцислав Танчев, шеф на " Сън турс ", който съставлява немския туроператор Alltours у нас. Според него за юли и август броят на немските туристи е на равнищата от предходната година. През юни е имало дребен растеж, само че септември е по-зле и от 2021 година, защото съвсем няма резервации. Туроператорите евентуално ще се наложи да анулират плануваните чартъри от Германия. „ Спадът на немските туристи е 50% по отношение на 2019 година и е смешно някои специалисти да приказват, че войната няма резултат върху българския туризъм “, акцентира Танчев. По думите му по Северното Черноморие сезонът е доста зле. Българите и румънците също са по-малко спрямо предходната година, тъй като отиват в Гърция и Турция. По Южното Черноморие обстановката е по-добра поради завръщането на английските туристи след двегодишна пауза.

Танчев не е оптимист и за лято 2023 година, тъй като няма да има ранни записвания поради предстоящата криза, енергийната рецесия в Европа, Ковид пандемията и войната в Украйна. „ Имаме за какво да се тормозим за идващия сезон, защото всичко ще се случва на last minute ”, изясни той. В допълнение цените на нощувките в хотелите и изобщо на почивките в България ще нарастнат най-малко с 15%. За задачата туроператорите и хотелиерите ще упорстват страната да изиска държавна помощ от Европейска комисия за 35 евро на седалка за доведен екскурзиант през идващия сезон, защото българският туризъм е най-засегнат от войната в Украйна от целия Европейски Съюз. Според Танчев би трябвало да се мислят ограничения за подкрепяне на заетостта и данъчни облекчения в туризма, с цел да стане България по-конкурентноспособна. Мерките би трябвало да залегнат в бюджета на страната за 2023 година

„ Нямаме германци и белгийци през този сезон. Имаме мощен интерес от страна на румънци, чехи и поляци, само че те не могат да компенсират другите два пазара. Септември ще е извънредно слаб “, разгласи пред TravelNews Григор Фиданов, който има верига от четири хотела Grifid в Златни пясъци. Според него българите през тази година са по-малко, тъй като са в прилежащите дестинации. Фиданов акцентира, че страната към този момент нищо не може да направи, с цел да избави сезона до неговия край. Той се надява служебният министър Илин Димитров да заложи сериозна реклама на България на немския пазар за 2023 година За задачата би трябвало да приказва с огромните туроператори и да им обезпечи средства за реклама в каталозите. Освен това да поеме гаранции за чартърите следващата година.

Елена Иванова, зам.-председател на Съюза на притежателите в Слънчев бряг, също сподели, че септември ще е по-труден през този сезон поради неналичието на германците. „ В Слънчев бряг се усеща, че ги няма. Англичаните се завърнаха за първа година след Ковид пандемията. Българите и румънците още веднъж избавят сезона “, акцентира тя. Иванова добави, че при поляците тази година се вижда спад спрямо предходната година.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР