Германската индустрия търси нови начини да транспортира товари от въглища

...
Германската индустрия търси нови начини да транспортира товари от въглища
Коментари Харесай

Пресъхващата Рейн принуждава германската индустрия да смени курса

Германската промишленост търси нови способи да транспортира товари от въглища до химикали, защото честите ниски равнища на водите на Рейн разклащат най-голямата стопанска система на Европа, оповестява Reuters. Реката с дължина 1230 км с изключение на световноизвестна туристичесеска дестинация и част от националния нрав, е и транспортната артерия за 80% от вътрешните доставки на немската стопанска система, в това число на нефт и природен газ.След продължителни интервали от ниски води през 2018 година и 2022 година, равнищата на Рейн още веднъж са прекомерно ниски в някои елементи, с цел да могат товарни кораби да плават оптимално натоварени, с еквивалента на до 150 камиона. В Кауб, една от най-натоварените места за плавателните съдове по Рейн, през предходната седмицата равнищата на водите са паднали до най-ниските за годината.

Германската промишленост търси нови способи да транспортира товари от въглища до химикали, защото честите ниски равнища на водите на Рейн разклащат най-голямата стопанска система на Европа, оповестява Reuters. Реката с дължина 1230 км с изключение на световноизвестна туристичесеска дестинация и част от националния нрав, е и транспортната артерия за 80% от вътрешните доставки на немската стопанска система, в това число на нефт и природен газ.

След продължителни интервали от ниски води през 2018 година и 2022 година, равнищата на Рейн още веднъж са прекомерно ниски в някои елементи, с цел да могат товарни кораби да плават оптимално натоварени, с еквивалента на до 150 камиона. В Кауб, една от най-натоварените места за плавателните съдове по Рейн, през предходната седмицата равнищата на водите са паднали до най-ниските за годината.

Миналата година 182 млн. тона артикули са превозени по немските водни канали, което е спад със 6.4% по отношение на 2021 година и е рекордно ниско от обединяването на Германия насам.
Реклама
Поради сериозните топлинни талази, обхванали Южна Европа, Федералната организация по водните пътища и транспорта на артикули чака трендът на спад да продължи.
Кораби за плитки води
Германският производител на химикали Covestro придвижва над 30% от приключените си артикули и получава множеството от суровините за производството им по Рейн. " Климатичните промени и честите ниски водни равнища основават съществени провокации както за Covestro, по този начин и за други компании, " сподели Уве Арнд, завеждащ работната група на Covestro по Рейнските въпроси. По тази причина групата е наела два кораба за по-плитки води, които да дават на клиенти хидрохлоридна киселина, даже когато равнищата на Рейн в Кьолн паднат до 0.4 м.

Около 260 м надолу по реката, BASF също са почнали да употребяват транспортен съд за плитки води за зареждането на техния хъб в Лудвигсхафен, който получава към 40% от суровините си по Рейн. В случай, че се придвижват леснозапалими или токсични химикали, реката е единствената алтернатива за превоз.

Обаче, равнищата под метър в Кауб значат, че обичайните кораби би трябвало да понижат товарите си с повече от половината до под 1.5 хиляди тона, кoментират от кооперацията за транспорт на артикули DTG.
Реклама
Въпреки това, новият танкер за плитки води на BASF - Stolt Ludwigshafen - въпреки всичко може да придвижва 2.3 хиляди тона товар и да плава през стеснението в Кауб на доста ниските равнища от 30 см. Вицепрезидентът на BASF Барбара Хойер изяснява, че международният водач в региона на химикалите зависи от Рейн, защото множеството течни първични материали, в това число петрола, се придвижват по реката. " Имаме потребност от огромни количества, с цел да продължим производството и е доста мъчно да се придвижват такива размери, " споделя тя.

Thyssenkrupp, която разгласи форсмажорни условия поради сушата през 2018 година, тъй като не получаваше задоволително първични материали, е наела дълготрайно трен, който може да преводи към 3 хиляди тона въглища, нужни за производството на стомана, всеки ден. Артерия на стопанската система Ефектът на ниските равнища на водите не се изчерпва с огромните бизнеси. Брутният вътрешен артикул на Германия се сви с 0.4% през 2018 година, когато трафикът по Рейн се забави. Основно предписание е, че когато водите в Кауб паднат под 78 см за 30 следващи дни, както през 2022 година и 2018 година, индустриалното произвеждане понижава с 1%, съгласно Kiel Institute for the World Economy.

Deutsche Bank, която към този момент чака стопанската система на Германия да спадне с 0.3% през 2023 година, счита, че нескончаем интервал от ниски равнища на водите ще забави възобновяване на страната от криза.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР