Германия затвори три от останалите си шест атомни електроцентрали точно

...
Германия затвори три от останалите си шест атомни електроцентрали точно
Коментари Харесай

Затварянето на ядредните централи в Германия ще излезе скъпо на страната

Германия затвори три от останалите си шест атомни електроцентрали навръх Нова Година. Планът на страната е да изведе от употреба главния си източник на нисковъглеродна сила. За част от силата ще се разчита на природен газ, който в този момент на рекордно високи цени. Планира се до края на 2030 година силата да се обезпечава от възобновимите източници, написа Quartz. Затворените централи произвеждаха към 6% от електрическата енергия на страната през 2021 година, което се равнява на към 1000 вятърни турбини. Остават три, които би трябвало да затворят до края на тази година.

Въпреки амбициозните цели, свързани с изменението на климата, Германия е основният съперник на нуклеарната енергетика измежду страните в Европа или най-малко стана подобен след злополуката във Фукушима в Япония през 2011 година След нея някогашният към този момент канцлер Ангела Меркел ангажира Германия с цялостно преустановяване на нуклеарната сила.

Междувременно Франция упорства за създаване на повече реактори, а проектопредложение, представено от Reuters тази седмица, демонстрира, че Европейската комисия ще разреши множеството нови нуклеарни планове да бъдат избрани като " зелена инвестиция ".

Въпреки че Германия се е заела да доставя 80% от електрическата енергия си от възобновими източници до 2030 година, затварянето на нуклеарните централи забавя напредъка на страната във връзка с намаляването на излъчванията на парникови газове. Тя ще се принуди да разчита на изкопаеми горива за по-дълго.

Германия и Обединеното кралство разчитат на възобновими източници за 44% от електрическата енергия, само че Обединеното кралство възнамерява да отстрани потреблението на въглища до 2024 година, а Германия възнамерява да употребява въглища до 2030 година Известно е и, че страната е най-големият производител на въглища в Европа.

Поетапното прекъсване на нуклеарната сила в Германия обаче е добра вест за Русия, тъй като като по поръчка съответствува с покачването на цените на природния газ в Европа, а Русия доставя по-голямата част от газа на континента. Все отново затворените атомни централи значат повече търсене на съветски газ, най-малко в кратковременен проект, което допуска, че излъчванията и цените на електрическата енергия в Германия ще се покачат. Това се случи предишния декември във Франция. Тогава четири нуклеарни реактора бяха краткотрайно затворени. Според изследвания от септември растящите цени на силата карат някои германци да преразгледат тезите си за нуклеарната сила.

Позицията на Германия по отношение на нуклеарната сила е в несъгласие с огромна част страните. Китай да вземем за пример възнамерява огромно създаване на нуклеарни централи, с цел да извърши обещанията по отношение на намаляването емисите. Катар, Канада, Съединени американски щати, Южна Африка, Казахстан и други страни също обмислят нови планове за нуклеарни централи.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР