Германия съобщи, че е сключила дългосрочно споразумение с Катар за

...
Германия съобщи, че е сключила дългосрочно споразумение с Катар за
Коментари Харесай

Германия с дългосрочна сделка с Катар за доставка на газ

Германия заяви, че е сключила дълготрайно съглашение с Катар за доставка на полутечен природен газ, защото Берлин търси различни на Русия снабдители на енергийни източници, написа Financial Times.

В Доха, като част от обиколката си в Персийския залив, немският министър на стопанската система Роберт Хабек съобщи, че договорката ще бъде "отваряне на вратата " за стопанската система на страната, защото ще понижи зависимостта ѝ от вноса на съветски газ, който понастоящем съставлява повече от половината от годишните доставки.

Той отхвърли да даде детайлности за обсъжданите количества и други условия. Министерството съобщи, че подписването на покупко-продажби с предприятията на арабската страна ще зависи от обособените немски енергийни компании, чиито ръководители са придружавали Хабек по време на пътуването в Катар.

"Може би към момента ще имаме потребност от съветски газ тази година, само че не и в бъдеще ", съобщи Хабек, представен от ДПА в Доха. "Всичко стартира по този начин - тъй че който има уши, би трябвало да стартира да чува ", сподели той в леко завоалирано обръщение към съветския президент Владимир Путин.

В изказване Катар приветства решението на Германия да "ускори " създаването на два терминала за полутечен природен газ и съобщи, че "съответните търговски структури на страните ще възстановят контактите си и ще реализиран прогрес в разискванията за дълготрайни доставки на полутечен природен газ от Катар за Германия ".

Ходът на Германия идва в миг, когато водачите на Европейски Съюз се готвят да се срещнат този четвъртък в Брюксел, с цел да обсъдят по какъв начин да реагират на шока от повишението на цените на силата, който се изостри от войната в Украйна и желанието им да се откажат от съветския газ.

Коалиционното държавно управление на Берлин изключи опцията за удължение на живота на останалите немски атомни електроцентрали, които би трябвало да бъдат изключени в края на годината, и разпорежда очаквания на терминалите за полутечен природен газ, с цел да понижи количеството газ, което се внася по тръбопроводи от Русия.

Освен напъните за намиране на различни снабдители на енергийни източници, държавните управления на Европейски Съюз се стремят да предпазят семействата и предприятията от възходящите разноски за сила.

В неделя Австрия разгласи, че ще похарчи 2 милиарда евро, с цел да субсидира разноските за сила на своите жители, напомня БГНЕС.

В петък Италия съобщи, че има за цел да събере 4.4 милиарда евро, като наложи 10% налог върху увеличените облаги, регистрирани от сдруженията сред октомври 2021 година и март 2022 година, спрямо миналата година, в случай че това нарастване надвишава 5 млн. евро.

С новия налог Италия има намерение да понижи митата на бензиностанциите с 25 цента на литър до края на април и да защищити 5.2 млн. от най-бедните фамилии в страната от по-нататъшно повишение на битовите им сметки за сила. Сред енергийните компании, които евентуално ще бъдат наранени от налога, са Eni и Enel.

"Ще обложим с налог част от изключителните облаги, които фирмите осъществят с помощта на нарастването на разноските за първични материали, и ще преразпределим тези пари към предприятията и фамилиите в затруднено състояние ", съобщи министър-председателят Марио Драги.

От предишното лято насам Италия към този момент е похарчила 16 милиарда евро, с цел да защищити бедните фамилии и дребните предприятия от възходящите разноски за сила.

Италианското бизнес лоби - Confindustria, обаче назова самодейността на Рим "разочароваща " и предизвести, че данъкът върху непредвидените облаги "потенциално опонира на Конституцията ". Конфедерацията на италианските работен синдикати (CISL) назова 10-процентния налог върху свръхпечалбата "твърде невисок " и прикани за увеличението му.

Италия не е единствената страна, която се обръща към изключителните облаги на енергийните компании. Лейбъристката партия в Обединеното кралство упорства за въвеждане на налог върху петролните и газови компании от Северно море, които другояче биха получили големи финансови облаги от сегашните ценови скокове.

През септември Испания вкара налог върху изключителните облаги на енергийните компании, само че след напън от страна на промишлеността го преразгледа, намалявайки сумата, която трябваше да се събере.

Цените на електрическата енергия също ще бъдат противоречив въпрос на идната среща на върха на Европейски Съюз. Южните държави-членки упорстват за промени в метода, по който действат пазарите на едро, с цел да се понижи натискът върху семействата, само че срещат мощна опозиция от страна на Северна Европа.

Испания и Италия желаят Европейски Съюз да промени разпоредбите си за ценообразуване на електрическата енергия, които на процедура обвързват цената на електрическата енергия с внезапното повишаване на цената на газа и разрешават на групите за възобновима сила да постановат цени, доста надвишаващи нейната себестойност.

Рим и Мадрид също по този начин упорстват Европейски Съюз да води взаимни договаряния за закупуване на сила, с цел да реализира по-добри покупко-продажби, изключително за тръбопроводния газ, приближаващ от Русия, което би понижило заплащанията на съветските енергийни компании.

"Не мога да кажа, че това е оптималното морално решение, само че би имало резултат ", сподели Роберто Чинголани, министър на екологичния преход.

Лидерите на съидейниците от Италия, Испания, Португалия и Гърция водят интензивна дипломация и предишния петък се срещнаха, с цел да се опитат да дадат подтик на препоръчаните от тях промени на енергийния пазар.

Същата вечер испанският министър-председател Педро Санчес вечеря с немския канцлер Олаф Шолц - една от основните фигури, които Мадрид би трябвало да убеди, а в понеделник Санчес би трябвало да замине за Париж, с цел да се срещне с френския президент Еманюел Макрон.

Дипломатите обаче предизвестяват, че няма консенсус по нито една от тези пазарни промени, което, съгласно някои, може да подкопае тласъците за нови вложения в региона на възобновимата сила. Някои страни, като Нидерландия, настояват, че в кратковременен проект фокусът би трябвало да остане върху пестенето на сила и запълването на газовите складове.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР