С благословението на Негово Светейшество Йоан Десети, патриарх на Антиохия

...
С благословението на Негово Светейшество Йоан Десети, патриарх на Антиохия
Коментари Харесай

Николай и Антоний отслужиха литургия за здраве за българите в ОАЕ

С благословението на Негово Светейшество Йоан Десети, патриарх на Антиохия и на целия Изток, и по решение на Светия синод на Българската православна черква - Българска патриаршия (БПЦ-БП), Високопреосвещените митрополити - Пловдивски Николай и Западно- и Средноевропейски Антоний, отслужиха света Божествена литургия в Дубай, в Обединените арабски емирства (ОАЕ). Това оповестиха от Българската патриаршия.

Пловдивският митрополит Николай и Западно-и Средноевропейският митрополит Антоний са на посещаване в Обединените арабски емирства (ОАЕ), оповестиха преди дни от Българската патриаршия.

" Първо и историческо е богослужението на роден български език за цялата българска диаспора в Дубай и на територията на ОАЕ. Богослужението се организира в храма на Антиохийската патриаршия " Св. Благовещение ", Джебел Али, Дубай. На първата света Евхаристия се учреди и българската църковна община с небесен настойник -  Всебългарския покровител св. Йоан Рилски Чудотворец ", се споделя в известието.

В него се отбелязва, че в Дубай живеят към 3000 българи, които посредством българското посолство в ОАЕ, преди една година и половина, показаха своето предпочитание да се учреди българска църковна община.

Заедно с Високопреосвещените архиереи съслужиха: архимандрит Максим - епархийски нравствен надзирател на Пловдивската митрополия, архимандрит Исаак - предстоятел на Антиохийския храм “Св. Благовещение ”, ставрофорен икононом Александър Величков и протодякон Илиян Александров.

Литургичните песнопения извършиха двама псалти от митрополитския хор " Св. деятел Ерм ".

Десетки бяха сънародниците ни, пристигнали в дома Господен, с цел да благодарят на нашия Господ Иисус Христос за Неговото дело, изпълнено за избавление на индивида, и да се възрадват духовно от основаването на църковната община, означават от БПЦ.

Сред присъстващите на светата богослужба бе Иван Йорданов, дипломат на България в ОАЕ, и Станислав Димитров, общоприет консул на България в Дубай и в Северните емирства, оповестяват от БПЦ. И допълват, че " всички с едно сърце и една уста изповядаха Символа на нашата религия и споделиха Господнята молитва " Отче наш ", а някои от миряните пристъпиха към светите Тайни Христови ".

В словото си Пловдивският митрополит Николай изрази признателност от името на Светия синод на БПЦ-БП към дипломат Иван Йорданов за големия му принос за сформирането на българската църковна община. Митрополит Николай подари на новата църковна община, от името на Светия синод на родната ни черква, напрестолно свето Евангелие, икона с облика на св. Йоан Рилски и библия. Архипастирят на Пловдивската епархия благодари и за гостоприемството на Антиохийската патриаршия.

Духовното празненство приключи с многолетствие, провъзгласено от протодякон Илиян Александров.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР