Геополитическите страсти изглеждат доста нажежени напоследък, след като целият западен

...
Геополитическите страсти изглеждат доста нажежени напоследък, след като целият западен
Коментари Харесай

Турция ли ще ни освобождава от Русия? Или Северна Македония?

Геополитическите пристрастености наподобяват много нажежени в последно време, откакто целият западен свят чака Русия да нахлуе в Украйна, а НАТО да отговори на предстоящата експанзия. В този под напрежение миг страната ни наподобява много изтерзана, че би трябвало да удостовери геополитическия си избор от 2004 година, с който до неотдавна се хвалеше гордо по политически събития – участието ни в НАТО.
Много сме яки, но единствено у дома
Да вземем подсилването на източния фланг на Северноатлантическия пакт – в Естония да вземем за пример дойдоха американски изтребители F-15, в Литва – F-16, където към този момент има полски изтребители. Франция ще изпраща войски в Румъния, където e командването на Югоизточната многонационална натовска дивизия и модерната испанска система за прихващане и обезвреждане на ракети. Съединени американски щати предложиха да пратят бойци в целия източен блок в това число в България. Но България реши да укрепи военния си потенциал, като събере първокласен български батальон*, в който в краен случай могат да се причислят други натовски бойци, само че той ще си остане под българско командване и няма да мърда от българска територия – нито ще върви в Украйна, нито в Прибалтика. И военният министър Стефан Янев съобщи по Коледа, че няма потребност от разполагане на сили от други страни членки на НАТО на наша територия, а изявлението му беше споделено във фейсбук от съветското посолство, а в общественото пространство – от всички водещи прокремълски медии в Руската федерация и отвън нея.

Накратко, както сподели министър председателят, Българската войска ще бъде водеща при ограниченията за подсилване на защитата ни. Звучи прелестно, само че нека не се наложи да се отбраняваме от някого с нашия батальон.
Дипломацията ни – сред Мустафа и Митрофанова
Външната ни министърка Теодора Генчовска ни изненада тези дни с това, че може да приказва. И, към този момент без съветници от Държавна сигурност, заявява, че България има приоритет – деескалация на напрежението с дипломатически средства. Очаква се Москва да чуе нашия апел. Дипломатичният звук на българските дипломати е толкоз международно прочут, че в Европейски Съюз и НАТО ни познават като постоянно съгласяващите се с всяка позиция и нежеланието ни да демонстрираме особена самодейност, с цел да не обидим някого (затова и всички ахнаха по какъв начин може внезапно да стопираме РСМ!) Докато пред Скопие може да демонстрираме бицепси, когато Русия прикани НАТО да се изтегли от България и Румъния, дипломатическото ни ведомство не откри сили да повика за пояснения Нейно превъзходителство Елеонора Митрофанова, нищо че това единствено би зарадвало Нейно превъзходителство Херо Мустафа. Някакси в реда на нещата е през днешния ден американската посланичка да се усеща у нас повече като военачалник губернатор, в сравнение с съветската й колежка, само че дали е по този начин? Е, в случай че следим фейсбука на Външно, щом Херо подаде звук и се снима с баница, Министерство на външните работи незабавно пуска торта с луканка. Но когато става дума да порицателен остро Москва, нещо дипломацията ни си прави оглушки. Едва ли на непрекъснатия ни представител в НАТО Драгомир Заков му е елементарно да изяснява за какво военният ни министър се появява на антинатовски митинг. Все отново поддръжката ни за Алианса не може да се регистрира единствено с трабанта на Соломон Паси, който гордо краси щабквартирата в Брюксел, само че няма кой от българската делегация даже да му напомпа гумите.
Геополитиката – кой ще ни избавя от съветско иго? Аскерът ли?
Изненадващо, само че през днешния ден съгласно проучване на „ Галъп “ за година настройките на българите към интернационалните политики на Русия са очевидно влошени. Представяте ли си Русия да ни превземе, а Турция да ни освободи? Чисто геополитически това би бил верният сюжет – Анкара ни е съдружник в НАТО и би трябвало да ни се притече на помощ. А може би ще разчитаме на армията-„ освободителка “ на Северна Македония, която подкрепихме за НАТО и даже дарихме с танкове? (В Скопие имаше един политик на име Васил Тупурковски, който реши да сближава страната с Тайван вместо с Китай, и потеглиха безчет вицове по какъв начин китайската войска тръгнала да атакува Македония, само че не могла да я откри на картата.) Пред тези геополитически алтернативи българската изпълнителна власт избра снишаването.

Хубавото е, че откогато НАТО съществува, на територията на страна-членка не е имало военна интервенция. Най-добре за България е това да продължи и за в бъдеще. Защото участието ни в НАТО е хубаво нещо, само че дружбата с Русия си остава безконечна и ненарушима.

________________________________________

*Батальон - (на френски: Bataillon) е главното тактическо поделение в сухопътните и въздушнодесантните войски и в морската пехота на съвсем всички модерни армии. Влиза в състава на полка или е независима войскова част. Може да се състои от 300 до 1300 бойци и се командва нормално от подполковник или полковник.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР