Ректорът на Великотърновския университет уточни, че протестът на висшите училища

...
Ректорът на Великотърновския университет уточни, че протестът на висшите училища
Коментари Харесай

Ректор: Висшите училища са готови на радикални действия и в бъдеще

Ректорът на Великотърновския университет посочи, че митингът на висшите учебни заведения не е бил " просто за едни пари ", а за неспазване на закона
Висшите учебни заведения са подготвени на радикални дейности и в бъдеще. Надявам се да не се стигне до такава степен.

Това заяви пред БНР проф. Димитър Димитров, ректор на Великотърновския университет " Св. св. Кирил и Методий.

" В момента имаме схващане от държавното управление. Имахме диалози с министър-председателя, с министъра на образованието, с министъра на финансите, те осъзнават казуса и се надявам той да бъде решен, без да с стига до нови радикални дейности, тъй като те не са най-хубавото ".

Той посочи, че митингът на висшите учебни заведения не е бил " просто за едни пари ", а за неспазване на закона:

" Изпълнителната власт не спазваше два съществени закона на страната - за бюджета на страната и за висшето обучение, където бяха заложени и съответни суми и метод, по който те трябваше да бъдат разпределени. Протестът беше и поради целия безпорядък, а този безпорядък е основан поради това, че се вършат какви ли не опити на парче и няма никаква стратегическа визия за бъдещето на висшето обучение в страната ".

Според проф. Димитров най-големият проблем пред образованието е равнището на качество:

" Така наречената фуния, т.е. да може да се влиза всеобщо, само че да не може да се приключва всеобщо. Заради системата на финансиране не можем да си го позволим в този момент, само че системата може да бъде изменена като се поддържат избрани знаци, които да изискват по-голямо решето и по-голяма опция да се ползват високи критерии ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР