Газпром спря доставките на природен газ за Финландия, след като

...
Газпром спря доставките на природен газ за Финландия, след като
Коментари Харесай

Газпром спря доставките на газ за Финландия

" Газпром " спря доставките на природен газ за Финландия, откакто нейната газова компания отхвърли да извърши условието на Москва да ги заплати в рубли. Това към този момент се случи с Полша и България, които съблюдаваха препоръките на Брюксел и не откриха сметки в рубли в " Газпромбанк ", с цел да не нарушат глобите против Русия. Възможно е други страни да одобряват новите условия на Москва, въпреки те да съставляват едностранно нарушение на договорите за доставки.

Финландия стана третата страна от Европейски Съюз, останала без съветски газ, откакто не го заплати по новите условия. Доставчикът удостовери това.

До края на работния ден на 20 май " Газпром износ " не получи от " Газум " възнаграждение за доставките през април, в сходство с Указ номер 172 на президента на Руската федерация от 31.03.2022 година
Плащанията за газа, доставян от 1 април, би трябвало да се правят в рубли, с потребление на нови реквизити, за което контрагентите бяха навреме осведомени.

Операторът на финландската газопреносна мрежа " Газгрид Финланд " заяви, че доставките от Русия през входния пункт Иматра са спрени.

Потребителите към този момент получават синьо гориво по газопровода " Балтикконектор ", който свързва Финландия с Естония, и салдото в системата е непокътнат. До през днешния ден Финландия внасяше множеството газ от Русия, само че синьото гориво заема едвам 5% от годишното ползване на сила в страната. Тя ще разчита и на полутечен природен газ от Съединени американски щати.

В Хелзинки не се вълнуват от прекъсването на съветския газ, само че за други страни той е по-голям.

Словашката газова компания е платила доставките си в евро, само че е разкрила и сметка в рубли в " Газпромбанк ", според новото изискване. То слага на тестване решимостта на европейските държавни управления да заемат твърда позиция против Москва, поради войната в Украйна, разяснява Ройтерс. Агенцията цитира източници, съгласно които немските и италианските вносители на газ са получили позволение да открият сметки в рубли, след съвещания на техните държавни управления с Брюксел. Нидерландия изиска от Еврокомисията по-ясна позиция дали това би нарушило глобите против Русия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР