Газът поскъпва от началото на април, макар и значително по-малко

...
Газът поскъпва от началото на април, макар и значително по-малко
Коментари Харесай

Парното и топлата вода поскъпват от 1 май, вероятно с 30%

Газът нараства от началото на април, въпреки и доста по-малко от авансово оповестеното. Вместо с съвсем 60%, цената ще се увеличи с 13%. Поне такива са плановете все още на енергийния регулатор, заяви БТВ.

По отношение на газа – цените на тържищата през днешния ден скочиха внезапно след няколкото спокойни дни преди този момент. Така прогнозата за растеж от към 13% може да се окаже неактуална, откакто завърши борсовата търговия и в утрешния ден.

Заради сериозното повишаване на газа от КЕВР ще преразгледат цените на топлофикациите и те ще бъдат нараснали от 1 май. Прогнозата на асоциацията на топлофикационните сдружения е за междинен скок от 30%. Но окончателното решение ще е на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР).

Регулаторът ще стартира разбор на цените на всяка една топлофикация, с цел да се направи преценка по какъв начин те да се трансформират.

В края на предходната година топлофикациите желаеха съществено повишение на цените, което бе редуцирано от предходното управление на комисията до междинен скок за страната от 16%, а за София – 30%. Тези нови цени не влязоха в действие.

Според Асоциацията на топлофикациите, регулаторът би трябвало да направи доста съществени сметки. Цената на парното и топлата вода ще би трябвало да стъпи на прогноза за цената на газа, освен това за година напред.

Цените на ВиК услугите също ще бъдат преразгледани, само че те ще се трансформират евентуално от 1 юли.

Правителството замрази цените на парното, тока и ВиК услугите в средата на декември, само че мораториумът изтича на 1 април.

Токът няма да нараства след приключването на мораториума – по предписание цените на електрическата енергия се трансформират на 1 юли.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР