Гърция отхвърля твърдения на Турция за липса на защита или

...
Гърция отхвърля твърдения на Турция за липса на защита или
Коментари Харесай

Гърция отговори на Турция: Не дискриминираме мюсюлманското малцинство!

Гърция отхвърля изказвания на Турция за липса на отбрана или дискриминация на мюсюлманското малцинство в Тракия, съобщи през днешния ден представителят на гръцкото външно министерство Александрос Папайоану, съобщи ТАСС.

Папайоану разяснява изказване на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, който през днешния ден дойде на двудневно посещаване в Гърция. Чавушоглу посети северния град Комотини, където се срещна с представители на турското малцинство, в това число с мюфтиите на Комотини и Ксанти, съобщи Българска телеграфна агенция.

Говорителят на гръцкото външно министерство уточни, че Гърция като правова страна както и преди съблюдава интернационалното право и пази човешките права.

Гърция напълно извършва уговорките си, произлизащи от Лозанския кротичък контракт, в който директно и ясно се приказва за мюсюлманските малцинства в Тракия. Мюсюлманското малцинство в Тракия наброява към 120 хиляди поданици гърци. Постоянните опити на Турция да изопачи тази действителност, както и изказванията за незащитеност на правата на тези жители или за дискриминация са голословни и изцяло ги отхвърляме, уточни Папайоану.

По думите му Гърция би желала да усъвършенства връзките си с Турция.

Необходимо изискване за това е спазването на интернационалното право. Призоваваме Турция да съблюдава тези основополагащи правила, в това число Лозанския контракт, който тя също е подписала и е задължена да съблюдава, сподели той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР