Футболната Суперлига вече е факт! Това обявиха 12-те основатели късно

...
Футболната Суперлига вече е факт! Това обявиха 12-те основатели късно
Коментари Харесай

Суперлигата е факт! Какво следва оттук нататък?

Футболната Суперлига към този момент е реалност! Това оповестиха 12-те създатели късно нощес (18 април)!

Въпреки предизвестията от страна на Европейската футболна централа (УЕФА) за тежки финансови и административни наказания, " Милан ", " Арсенал ", " Атлетико " Мадрид, " Челси ", " Барселона ", " Интер ", " Ювентус ", " Ливърпул ", " Манчестър Сити ", " Манчестър Юнайтед ", " Реал " Мадрид и " Тотнъм " оповестиха съдействието си за нов шампионат, разпоредбите за присъединяване в него и наградния фонд.

Президент на шампионата ще бъде актуалният най-съществен човек в " Реал " Мадрид - Флорентино Перес.

The Super League announced
— Rob Harris (@RobHarris)

Съобщението, оповестено на гласи:

" Дванадесет от най-важните футболни клубове в Европа афишират през днешния ден, че са постигнали съглашение за основаването на ново съревнование, Суперлигата, ръководена от техните съществени клубове.

Милан, Арсенал, Атлетико Мадрид, Челси, Барселона, Интер, Ювентус, Ливърпул, Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед, Реал Мадрид и Тотнъм са клубовете-учредители на лигата. Още три клуба ще бъдат поканени да се причислят преди началния сезон, който ще стартира допустимо най-скоро.

Гледайки напред, учредителните клубове чакат да проведат полемики с УЕФА и ФИФА, търсейки най-хубавите решения за Суперлигата и за международния футбол, като цяло.

Създаването на новата Лига се случва, когато световната пандемия форсира неустойчивостта на сегашния стопански модел на европейския футбол. От години клубовете имат за цел да подобрят качеството и интензивността на съществуващите европейски надпревари и по-специално да основат шампионат, в който най-хубавите клубове и играчи да могат да се състезават по-често между тях.

Пандемията разкри, че е нужна стратегическа визия и търговски метод, с цел да се усили цената и помощта в интерес на футболната пирамида като цяло. През последните месеци имаше натоварен разговор с ръководещите органи по отношение на бъдещия формат на европейските надпревари. Клубовете-основатели считат, че решенията, препоръчани от УЕФА, не вземат решение главните въпроси, които са както нуждата да се оферират по-висококачествени мачове, по този начин и да се получат спомагателни финансови запаси за целия свят на футбола.

What do we know about the proposed European Super League?

Will clubs remain in their domestic leagues?

How many games will be played?

This is what the Super League organisers are saying.

More info:
— BBC Sport (@BBCSport)

Формат на Суперлигата

- 20 клуба ще вземат участие, 15-те клубове учредители и още пет спомагателни тима, които ще бъдат класирани годишно въз основа на представянето от предходния сезон;

- Всички мачове ще се играят през седмицата, всички клубове ще продължат да се състезават в съответните си национални лиги, като по този метод резервират обичайния календар, който е в центъра на клубния живот;

- Сезонът ще стартира през август с присъединяване на клубовете в две групи от по 10 тима, които ще играят дуели всеки кръг. Първите трима от всяка група автоматизирано ще се класират за четвъртфиналите на шампионата. Отборите приключили на четвърто и пето място ще играят спомагателен плейоф. Впоследствие ще се играят плейофи в два мача, с цел да се стигне до финала, който ще се играе в един мач в края на май, на безпристрастен терен.

При първа опция след старта на Суперлигата за мъже, ще бъде намерено съответната женска лига, която ще способства за напредъка на развиването на женския футбол.

Този нов годишен шампионат ще обезпечи доста по-висок стопански напредък, който ще разреши да се поддържа европейския футбол посредством дълготраен ангажимент, че приносът за взаимност ще нараства в сходство с приходите на новата европейска лига. Плащанията за взаимност ще бъдат по-високи от тези, генерирани понастоящем от УЕФ и се чака да надвишават 10 милиарда евро за интервала на уговорката на клубове. От друга всички клубове-учредители ще се ангажират да одобряват рамка за разноските си. В подмяна на уговорката си, клубовете-учредители ще получат групово еднократно заплащане в размер на 3,5 милиона евро "

Турнирът се учредява часове преди от УЕФА да разгласят новия формат на най-силната си интернационална конкуренция Шампионската лига. Очаква се тимовете в нея да станат 36 (в момента са 32), а мачовете в груповата фаза - 10 (с момента са 6).

Снимка: Getty Images

Прави усещане, че измежду учредителите липсват клубове от Германия и Франция. Още през вчерашния ден от УЕФА благодариха за лоялността им.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР