Френското правителство осъществи операция по продажбата пакета акции в компанията

...
Френското правителство осъществи операция по продажбата пакета акции в компанията
Коментари Харесай

Франция продаде част от дела си в Renault

Френското държавно управление реализира интервенция по продажбата пакета акции в компанията Renault, който беше добит от него преди 2,5 години, когато министър на стопанската система беше сегашният президент Емануел Макрон. Това заяви Агенцията за държавно присъединяване в стопанската система, представена от AFP.

През 2015 година придобиването на тези акции, което усили делът на държавното присъединяване от 15,01% - на 19,74%, докара до внезапно утежняване на връзките с колегата на Renault - автомобилната компания Nissan. Японската страна беше недоволна от нарастването на каузи, което даде опция на френското държавно управление да удвои своето право на глас като дълготраен вложител. След това, ставайки претендент за президент, Макрон пое като едно от предизборните си обещания да възстановява тази обстановка.

Сега интервенцията за продажба на акции се оказа извънредно преференциална за френската страна, заради разликата в котировката - тя й донесе доход от над 55 милиона евро. Като цяло страната се раздели с 4,73% от капитала на Renault, като понижи каузи си на равнище от 15,01%. Целият пакет от 14 милиона акции беше продаден за 1,21 милиарда евро, които постъпиха в сметката на Агенцията на държавно присъединяване в стопанската система.

В същото време 10% от продадените акции бяха купени от самия тръст Renault за 1,4 милиона евро. Това стана в границите на програмата на корпорацията за закупуване на лични акции.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР