Френският журналист Лу Бюро, който прекара 51 дни в затвор

...
Френският журналист Лу Бюро, който прекара 51 дни в затвор
Коментари Харесай

У дома след турския затвор

Френският публицист Лу Бюро, който прекара 51 дни в затвор в турския град Шърнак, преди да бъде експулсиран, през днешния ден дойде в Париж, заяви France 24, като се базира на организацията "Репортери без граници ".

Самолетът на "Ер Франс ", изхвърчал от Истанбул с репортера на борда, се приземи парижкото летище "Шарл де Гол ". Лу Бюро беше посрещнат от фамилията си, другари и министъра на културата Франсоаз Нисен.

Турските управляващи оповестиха освобождението му в петък, директно след аудиенция на френския министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан в Анкара.

Лу Бюро бе арестуван на 26 юли на границата сред Ирак и Турция, откакто у него били открити фотоси, на които той е в компанията на сирийски кюрдски бойци от Силите за отбрана на народа. Анкара преглежда Силите за отбрана на народа (СЗН) като терористична организация, обвързвана с Кюрдската работническа партия (ПКК).

Тези фотоси датират, съгласно отбраната, от интервала на репортаж от 2013 година за изискванията на живот на сирийското население.

Журналистът е обвинен от турското правораздаване, че е "член " на СЗН, съгласно обвинителния акт.
Турското правораздаване отхвърли два пъти искане за условно освобождение на 27-годишния Лу Бюро, който е работил за телевизионните канали ТV5 Монд и Аrte.



Ердоган държеше ключа за неговата килия, съобщи генералният секретар на "Репортери без граници " Кристоф Делоар. Това е опит за заплашване във връзка с публицистите, които желаят да вършат следствия в южната част на страната и за кюрдските придвижвания, уточни той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР