СподелиГръцкият премиер Кириакос Мицотакис отправи днес строго предупреждение към новото

...
СподелиГръцкият премиер Кириакос Мицотакис отправи днес строго предупреждение към новото
Коментари Харесай

Мицотакис: Гърция оттегля подкрепата за РСМ в ЕС, ако не спазва Преспанския договор

Сподели
Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис насочи през днешния ден строго предизвестие към новото управление на държавното управление на Северна Македония по отношение на спазването на Преспанското съглашение и името на страната, заяви за Българска телеграфна агенция гръцката организация АНА-МПА.

„ Става въпрос за изказване на определен министър-председател. Ще изчакаме формалната позиция на държавното управление на Северна Македония, само че първото доказателство е извънредно отрицателно. В основата на Преспанското съглашение е концепцията за единно име – това, което назоваваме ерга омнес – името Северна Македония би трябвало да важи за всички, т.е. да се употребява както в чужбина, по този начин и в страната “, акцентира Мицотакис в изявление за публичната телевизия ЕРТ.

„ Позволете ми да ви напомня, че не гласувахме за Преспанското съглашение, защото изразихме съществени запаси по отношение на обстоятелството, че това съглашение планува македонска етническа принадлежност и македонски език. Това беше главната причина. Но по отношение на името постоянно е имало изясненост и желая още веднъж да насочва предизвестие към новото държавно управление да промени линията си от този миг, да съблюдава тази съществена наредба от Преспанското съглашение, да употребява единствено името Северна Македония във и отвън страната, когато става въпрос за нашата северна съседка. В противоположен случай е несъмнено, че ще провокират проблеми освен в връзките на Гърция със Северна Македония, само че и в връзките на Европа със Северна Македония “, акцентира гръцкият министър председател.

Той добави: „ Искам да покажа, че вследствие на намесата на гръцкото държавно управление в границите на няколко часа (лично аз осведомих управлението на Европейския съюз за изказванията на президента на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова), имаше неоправдателни изказвания както от ръководителя на Европейската комисия и ръководителя на Съвета на Европейски Съюз, по този начин и от Съединени американски щати “.

„ Така че имам вяра, че върху управлението на Северна Македония ще бъде извършен безспорен напън, с цел да се избегне сериозен крах “, уточни Мицотакис.

(Това е вест от деня в Гърция, определена от организация АНА-МПА за издание от Българска телеграфна агенция според съглашението за продан на информация и професионално съдействие, което планува всеки ден националните осведомителни организации на България и Гърция да си разменят непосредствено определена от другата организация вест на деня от съответната страна, а другата организация да я разгласява на своя интернет уебсайт с категорично изтъкване и цитиране на колегата ѝ като източник)
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР