Френските сили влязоха в сблъсъци с протестиращи в Нова Каледония,

...
Френските сили влязоха в сблъсъци с протестиращи в Нова Каледония,
Коментари Харесай

Франция обвини Азербайджан в подклаждане на пламъците на метежите в Нова Каледония

Френските сили влязоха в конфликти с протестиращи в Нова Каледония, ядосани поради оспорваната изборна промяна, и се пробваха да възстановят реда в отдалечената отвъдморска територия.

Надзорният орган на френското държавно управление за онлайн дезинформацията - " Виджиниум ", разгласява през вчерашния ден отчет, в който разпознава азербайджански сметки в обществени медии, разпространяващи антифренска агитация. " Виджиниум " беше основан в отговор на съветската интензивност в Африка, напомня Ройтерс.

Френският вътрешен министър Жералд Дарманен още в четвъртък упрекна Азербайджан в интервенция в Нова Каледония, без да дава доказателства, отбелязва Ройтерс. Азербайджанското министерство на външните работи бързо отхвърли обидните подмятания и повтори през вчерашния ден, че страната няма нищо общо с митингите в Нова Каледония.

" Вместо да упреква Азербайджан в хипотетична поддръжка на митингите в Нова Каледония, Франция би трябвало да се концентрира върху своята лична провалена политика по отношение на отвъдморските си територии, довела до такива митинги. Ние още един път призоваваме Франция да спре с безпочвените си изказвания против нашата страна ", съобщи азербайджанският министър на външните работи Айхан Хаджиев.

" Виджиниум " съобщи, че акцията включва монтаж, показващ мъртви протестиращи покрай бял мъж в камуфлажни облекла с автомат в позиция за пукотевица. Към фотографията има и текст " Френската полиция е палач ".

" Виджиниум " съобщи, че минимум 86 поста в " Екс " са били оповестен и от профили на хора, които имат връзка с азербайджанската ръководеща партия " Нов Азербайджан ". Те били постнати под тага: " Признаване на Нова Каледония " и под тага " Френски колониализъм ".

На 15 и 16 май " Виджиниум " е засякъл в " Екс " и във " Facebook " масирано и координирано разпространяване на явно неопределено наличие и на подвеждащи обвинявания против френската полиция, че убива протестиращи в Нова Каледония, последователи на независимостта ", се споделя в отчета на ведомството.

В него е оповестен скрийн шот на сметки с постовете в тях.

Според неназовани публични представители размириците в Нова Каледония са били замислени месеци наред и даже Азербайджан е провел антифренска мрежа на терен, включително и посредством финансиране на събития.

" Азербайджан изнася разногласието си с Франция ", споделят източниците, визирайки, че Франция и Азербайджан са в обтегнати връзки поради френската поддръжка за Армения по отношение на Карабах. Франция, в която живее огромна общественост на етнически арменци, даде и военно съоръжение на Армения. А през ноември изиска пояснения от Баку по отношение на акция, взела под прицел Олимпийските игри във Франция.

Същевременно през днешния ден управляващите на Нова Каледония оповестиха за един погубен и двама ранени при престрелка на укрепление, издигната от участниците в размириците, съобщи Франс прес.

Убитият е представител на локалното население от европейски генезис. С това жертвите на митингите и размириците за една седмица набъбна до шестима.

Това са най-сериозните прояви на принуждение в Нова Каледония от 80-те години на предишния век. Привърженици на независимостта стачкуват против електорална промяна, призната в Париж, която представителите на коренното население не желаят, тъй като уголемява електоралната база за локалните избори и до хора, които не са обитавали за дълготрайно време в територията. Сред жертвите има четирима цивилни и двама жандармеристи. Стотици бяха ранените в митингите и конфликтите.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР