Столична община се захваща с почистване на сградите в София

...
Столична община се захваща с почистване на сградите в София
Коментари Харесай

Столична община чисти НДК от драсканици

Столична община се захваща с разчистване на постройките в София от драсканици. За това осведоми кметът Васил Терзиев във " Facebook ".

Той показва, че жители, с които беседва, най-често му споделят, че чакат промени в града във връзка с драсканиците по постройките, неналичието на осветяване, разрушените тротоари и дупките по улиците. И в мнения към обявата му има недоволства от положението на улици и тротоари - в следствие от поправки на подземната инфраструктура и непълен надзор от страна на общината.

Терзиев акцентира, че София не заслужава да наподобява на гето с надраскани фасади. " Този ангажимент поех още в акцията. Отношението към София да е друго, градът да бъде чист, спретнат и зелен ", добавя той.

Кметът осведоми, че почистването от драсканици е почнало с едно от емблематичните за София места - Националния замък на културата (НДК). Предвижда се да бъде възобновен типът на врачански камък, с който е облицована постройката и който до миг отговарящите за поддръжката компании не са успявали да почистят. Върху облицовката на НДК от време на време са нанасяни пластове фасадна багра, с цел да се прикрият надрасканото със спрей и замърсяването.

" Проведохме диалози с управлението на НДК и се разбрахме дружно да върнем приветливата среда към най-оживеното място в града ", написа още Терзиев. Той се надява също жителите и гостите на столицата да оценят положените старания и да пазят повече града. Освен това се планува усилване на контрола и видеонаблюдението към към този момент почистените места.

Ще бъдат почиствани и подлези, стени и фасади на публични здания.

" Да рисуваш със спрей върху фасадите на публични и жилищни здания може да бъде изкуство, само че може и да е елементарен вандалски акт. Разликите сред графити и драсканиците са забележими. Искаме да ограничим вандализма и да развием изкуството ", отбелязва Васил Терзиев.

Като един от методите за дълготрайно разрешаване на казуса с драскането на публични места той показва основаването на легални места за упражняване на този тип изкуство в градска среда, каквито има в доста други европейски градове и столици. Градоначалникът отбелязва, че с решение на Столичния общински съвет (СОС) през февруари 2023 година са утвърдени няколко пространства за разполагане на специфични стени за улични художници, само че такива досега не са построени, а единствените свободни зони за графити са в подлезите на естакадата към гара " Подуяне " и стените под моста " Чавдар ", където този уикенд се организира графити фестивалът Sofia Urban Art. " Ще проучваме утвърдените местоположения в някои паркове и градини в София и в разговор с графити организациите ще набележим спомагателни. Така ще разтеглим опциите за артистите да показват себе си, без да се тормозят, че правят нещо неправилно и нарушават закона ", изяснява Терзиев.

Той приканва всеки жител, който стане очевидец на вандализъм, да алармира неотложно органите на реда.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР