Франция подготвя продажбата на дялове в големи държавни компании от

...
Франция подготвя продажбата на дялове в големи държавни компании от
Коментари Харесай

Франция продава големи компании с идеята да събере €15 милиарда

Франция приготвя продажбата на дялове в огромни държавни компании от разнообразни браншове, с цел да укрепи финансите си. Сред тях са енергийният снабдител Engie, летищният оператор Aeroports de Paris и лотарийната компания Française des Jeux.

Приватизацията може да донесе на френския бюджет към 15 милиарда евро, предопределени за понижаване на държавния дълг и увеличение на държавния фонд за вложения в иновационни софтуерни и промишлени планове.

Правителството към този момент е подготвило съответното законодателство, което ще бъде гласувано в Народното събрание при започване на 2019 година, а времето и изискванията на продажбите следва да бъдат конкретизирани.

 Франция продава държавни дялове в компании за €10 милиарда
Франция продава държавни дялове в компании за €10 милиарда

Влага средствата от приватизация в иновационни планове

" Ще решим по кое време ще пристигна моментът, само че всичко зависи от пазарните условия. Държавните дялове в тези компании съставляват към 15 милиарда евро, които в този момент са замразени и които ще ни разрешат да влагаме в нашето бъдеще ", изяснява финансовият министър Бруно Льо Мер пред вестник Les Echos.

За разлика от другите западноевропейски страни, Франция има необятен портфейл от дялове в обществени компании, както и съвсем цялостен надзор във военния корабостроител DCNS и лотарийната Française des Jeux.

Властите в Париж преглеждат дяловете в отбранителни и нуклеарни компании като стратегически активи, които няма да бъдат продавани, само че останалите са подобаващи за продажба.

 Големите парижки летища
Големите парижки летища " Шарл де Гол " и Орли се приватизират

При цялостна продажба на държавния пакет в хазната влизат €7 милиарда

Френската страна държи 50.6% от Aeroports de Paris (ADP), която ръководи летищата в Париж " Шарл де Гол " и " Орли ", само че се чака да се откаже от мажоритарния надзор. Строителната корпорация Vinci, която към този момент има 8% от ADP, прояви интерес да усили каузи си.

Aeroports de Paris ще получи 70-годишен наем на земята и ръководството на двете летища, след което те ще се върнат към страната. Властите ще поддържат несъгласие върху продажбите на недвижими парцели на двете аерогари.

Според специалисти държавното управление може да продаде целия си дял в ADP. " Очакваме френското държавно управление да усили цената посредством конкурентна оферта. Крайната цена може да бъде близо 230 евро на акция (в момента акциите се търгуват по 190 евро, б.р.) ", сподели Виторио Карели, анализатор в Santander.

 Франция е наказана да заплати €10 милиарда на огромни компании
Франция е наказана да заплати €10 милиарда на огромни компании

Държавата е събирала непозволени налози

Правителството ще се откаже от 1/3 от правата на глас в Engie, само че ще може да блокира всички продажби на стратегическата газохранилища и транспортна инфраструктура на енергийната компания.

За Engie " това може да докара до волатилност в цената на акциите ", планува Еманюел Ретиф, анализатор в Raymond James. В дълготраен проект увеличената ликвидност на капитала и пониженото въздействие на френската страна върху френския бизнес на групата са позитивни ", счита той.

Що се отнася до Française des Jeux, ще е нужно да бъде основан нов регулатор на хазарта, преди предприятието да бъде приватизирано.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР