Франция е останала сляпа за подготовката на геноцида на тутсите

...
Франция е останала сляпа за подготовката на геноцида на тутсите
Коментари Харесай

Франция носи тежка отговорност за геноцида

Франция е останала сляпа за подготовката на геноцида на тутсите в Руанда през 1994 година и носи тежка и смазваща отговорност за нещастието, гласят изводите в отчет на комисия от историци. Дългоочакваният отчет, показан на френския президент Еманюел Макрон, акцентира в заключенията си неуспеха на Франция в Руанда сред 1990 и 1994 година и това, че е останала сляпа за плъзгащия се към геноцид расистки, подкупен и нападателен режим на президента хуту Жувенал Хабяримана. Това става, макар сигнали, идващи от Кигали, Кампала и Париж, прецизира отчетът. В него обаче се акцентира, че не е потвърдено, че Париж е бил " съизвършител " в геноцида, лишил по данни на Организация на обединените нации живота на минимум 800 000 души сред април и юли 1994 година

Документът акцентира основната отговорност на тогавашния президент социалист Франсоа Митеран в тази политика. В отчета на 14-те историци се споделя, че съобразяването с властта в Руанда е произтичало от волята на президента и президентската институция. В продължение на 2 години историците са прегледали десетки хиляди френски архивни единици. Авторите акцентират, че Митеран е поддържал мощна, персонална и директна връзка с Хабяримана.

Тази връзка, дружно с етническия прочит на обстановката в Руанда, оправдават доставката обилни количества оръжия и боеприпаси за режима на Хабяримана, както и огромното присъединяване на френски военни във образуването на държавните руандийски въоръжени сили.

Докладът осъжда също съществуването на нерегламентирани административни практики, паралелни информационни връзки и даже командване, заобикаляни правни процедури и дейности за заплашване при реализирането на политика, определяна всъщност от Елисейския замък и кръга, непосредствен до Митеран.

По време на самия геноцид Франция постепенно скъсва с носещите отговорност лица и продължава да счита за най-голяма опасност Руандийския родолюбив фронт на тутсите, поставил завършек на геноцида, показват историците.

Франция реагира късно с военно-хуманитарната интервенция " Тюркоаз " през август 1994 година Тя оказва помощ за спасяването на живота на доста хора, само че не и на голямото болшинство тутси в Руанда, избити през първите седмици на геноцида.

Въпреки че връзките сред Париж и Кигали се успокоиха през 2017 година с идването на власт на президента Макрон, ролята на Франция в Руанда, дълго време упреквана от Кигали в " съучастничество " в геноцида, остава избухлива тематика към този момент 25 години. Тя е и обект на плевел и прочувствен спор сред откриватели, академични преподаватели и политици.

Комисията, управлявана от историка Венсан Дюклер, беше основана през 2019 година от президента Макрон, които има предпочитание да бъде реализиран прогрес по чувствителни въпроси.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР