Палестинското ислямистко движение Хамас определи готовността за признаването на Палестина

...
Палестинското ислямистко движение Хамас определи готовността за признаването на Палестина
Коментари Харесай

Хамас и ООП приветстват признаването на палестинска държава от три европейски страни

Палестинското ислямистко придвижване " Хамас " дефинира готовността за признаването на Палестина за страна от три европейски страни като значим стадий, а Организацията за избавление на Палестина (ООП) го назова " исторически миг ".

" Смятаме това за значим стадий към основаването на палестинска страна със столица Ерусалим ", се споделя в изказването на " Хамас ".

По-рано през днешния ден Испания, Норвегия и Ирландия оповестиха, че ще признаят страната Палестина на 28 май. В отговор външното министерство в Израел съобщи, че е наредило неотложно отзоваване на своите посланиците в Норвегия и Ирландия.

Около 144 от 193 страни членки на Организация на обединените нации признават Палестина като страна, в това число по-голямата част от световния юг, Русия, Китай и Индия. Но от 27-те членки на Европейски Съюз до момента единствено девет страни, главно от някогашния социалистически лагер, включително и България, са признали самостоятелна палестинска страна, както и Кипър и Швеция. Англия, Австралия и Малта намекнаха през последните месеци, че скоро биха могли да последват образеца им.

Най-близкият съдружник на Израел - Съединени американски щати - е срещу признаването на Палестина. Вашингтон твърди, че в последна сметка поддържа палестинската държавност, само че единствено вследствие на договаряния с Израел, позиция, която споделя с европейските сили, в това число Германия и Франция. Не са водени договаряния за палестинска държавност след пропадането на последния кръг от договаряния преди десетилетие.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР