Франсоа Деберг е опитен предприемач с широки познания в проектирането

...
Франсоа Деберг е опитен предприемач с широки познания в проектирането
Коментари Харесай

Веолия инвестира в нови решения и технологии за опазване на водните ресурси

Франсоа Деберг е умел бизнесмен с необятни знания в проектирането и експлоатационните действия в областта на екологичните услуги. Неговото внимание е ориентирано главно върху ускореното внедряване на приспособени самостоятелни решения за индустриални, търговски и общински клиенти, с фокус върху новаторските и устойчиви модели, енергийната успеваемост и кръговата стопанска система.Франсоа Деберг се причислява към " Веолия " през 1997 година и сега е районен шеф на компанията за България и Гърция. С над 20-годишен опит в Централна и Източна Европа, той управлява районните екипи, като дава експертизата на " Веолия " в услуга на локалните управляващи и корпоративните клиенти, с цел да им помогне да реализират по-бързо задачите си за екологична промяна.Деберг ще бъде преподавател на конференцията, проведена от " Капитал ", която ще се организира на 22-23 декември. Повече информация, вижте Какво се трансформира в процеса на водоснабдяване с от ден на ден изменящите се количества превалявания, които водят до дълготрайни суши?
Свидетели сме на динамична смяна в климата. Дори в София през последните години интензитетът на преваляванията е друг. Това слага под огромен напън всички ВиК системи. Стратегическият ни отговор на това е ориентиран към опазването на водните запаси, ефикасното ръководство на съществуващите мрежи и търсенето на всяка опция за повторна приложимост на тези запаси. Нямаме различен избор, с изключение на да сме гъвкави и да действаме освен посредством стандартните потвърдени практики, само че и посредством технологиите, цифровите приложения, нововъведенията. Те обезпечават експедитивност и по-добра успеваемост.

Според нас в България през днешния ден опазването на водните запаси е основен аспект. Да не забравяме, че 80 % от популацията по света живее в райони, където се намират 20 % от запасите на прясна вода. Точно в тези райони " Веолия " засилва целия си капацитет. Благодарение на новаторските ни решения в международен мащаб през 2022 отчетохме спестени 320 милиона куб. метра вода по отношение на 2019 година Това е колкото годишното ползване на вода на цялостен Сингапур.
България е страната с едни от най-големите водни загуби по трасетата за доставка на потребителите. Каква е повода за това и какво икономическо измерение има?
Исторически аргументите за този проблем са сложни: от неналичието на систематични вложения в бранша, през неефективно ръководство на водните запаси, както и неналичието на просвета на ползване измежду хората. Днес към този момент има известно осъзнаване на потребността от обилни вложения, има създадени механизми за европейско финансиране, както и от частни вложители, какъвто е казусът в София.
Реклама
Има и схващане за нуждата от съответни цени за ВиК услугите, които да обезпечават развиване на тези системи. Трябва да знаем, че вложенията в инфраструктура са капиталоемки, а в това време резултатите от тях не са мигновени, от време на време стават осезаеми след години. В тази връзка резултатите на " Софийска вода ", които разясняваме през днешния ден, са плод на непрекъснати вложения, старания, висока експертиза и рационализация през последните към този момент съвсем 13 години, откогато сдружението е част от групата на " Веолия ". За 12 години сме понижили с 20% неносещата доходи вода. Това в действителност са милиони кубически метра вода, които веднъж са спестени за природата, повторно са спестени разноските за последващото им отнасяне, в това число и сила за този развой. Затова ние в бранша не приказваме просто за загуби, а за дейно ръководство на мрежата.
Какви са решенията, които другите страни одобряват против дефицита на вода, и какво може да се направи в България?
Мога да ви дам няколко съответни образеца, създадени от " Веолия " през годините. Град Уиндхук, Намибия, е изправен пред продължителен дефицит на вода, а " Веолия " ръководи там цех за преработване на вода. Чрез повторното потребление на водата увеличихме количеството питейна вода за хората посредством безусловно щадящ за околната среда метод и финансово ефикасен, защото цената за произвеждане на рециклирана вода е по-ниска от доставката на прясна вода от далечни източници.

В Йордания " Веолия " ръководи най-голямата пречиствателна станция за отпадъчни води, която обезпечава 10% от водата за поливни потребности за цялата страна.

В Абу Даби " Веолия " ползва друга своя патентована технология, посредством която обезсолява морска вода посредством противоположна осмоза. Емирството пести до 80% от силата в съпоставяне със съществуващите технологии. С индустриален потенциал от 550 хиляди м3 питейна вода дневно, новият цех, който ще бъде въведен в употреба през 2025 година, ще бъде най-големият в района.
Реклама
В напъните ни за запазване на естествените запаси имаме потребност от сериозен сътрудник и това е обществеността. Промяната в мисленето не е единствено незабавна за производителите и промишлеността, нужна е и смяна в културата на ползване и отношението към ресурсите. За благополучие в последните години срещаме все по-голямо подпомагане и схващане от страна на нашите клиенти. Наблюдаваме по-висока просвета и в самото ползване на вода, която се основава още в учебните заведения.

В същото време " Веолия " ще продължи да влага и ползва нови решения и технологии, тъй като опазването на водните запаси е непрестанен развой. Промените в климата са алена лампа за всички. В България направихме сериозна стъпка с въвеждането на Hubgrade. Това е решение на " Веолия ", което съчетава цифровите технологии с човешка експертиза и обезпечава цялостен интегриран надзор върху всички процеси на ръководство на ВиК системата.

Имаме работещи технологии, които ни разрешават да следим и управляваме системата онлайн в действително време от водоизточника до крайната точка на града. Можем да уточняваме капиталовата си стратегия. Щастливи сме, че ще работим по план за въвеждане на технология за повторна приложимост на отпадъчни води в пречиствателната станция за питейна вода в Бистрица. Това значи, че употребяваната в индустриалния развой вода ще се пречиства и връща още веднъж за приложимост в станцията. Очакваният резултат е да спестим още милион кубически метра вода за година.
Свързани публикации Въглеродната индиферентност към този момент е равна на сигурност 13 октомври 2023, 07:35 С нововъведения против климатичните промени 28 юли 2023, 08:30
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР