„Заплатата на 65% от работещите в страната сега не достига

...
„Заплатата на 65% от работещите в страната сега не достига
Коментари Харесай

Любослав Костов: 65% от работещите не достигат заплатата за издръжка

„ Заплатата на 65% от работещите в страната в този момент не доближава даже равнището за прехрана – 1454 лв., за едночленно домакинство. Около 30% от тези работещи получават под 1000 лв. месечно. С компенсиране на инфлационните нива към 2027 година ще стигнем 80% от нужните пари за прехрана на работещите. Българинът прави ползване на отсрочено плащане”. Това съобщи Любослав Костов, основен икономист в КНСБ пред Нова нюз.

„ В частния бранш междинната заплата пораства с 12-13%, в държавния пораства с по-малко. Новите технологии дават преимущество на пазара на труда”, изясни той.

В същото време синдикалистът сподели, че „ всеки човек, който поставя труд, не би трябвало да се усеща безпаричен. Всеки, полагащ труд, би трябвало да се усеща като на празник. В над 80 страни 1 май е формален празник”.

Икономистът посочи, че разпределението и преразпределението на 50% % от добавената стойност би трябвало да отива предпочитано за най-бедните. „ Това е искане на Организация на обединените нации, това е една от задачите за стабилно развиване. У нас не е така”, добави Костов.

Относно вноса на служащи от трети страни той изясни, че не трябва да има обществен дъмпинг. „ Настояваме първо да са хора от българските диаспори – Украйна, Молдова”

Костов предвижда увеличение на неравенствата сред обособените интеграционни съюзи в близко бъдеще. „ Европейски Съюз изостава от Китай и Съединени американски щати. Ще се усилят неравенствата и сред обособените страни-членки в Европейски Съюз – едни имат достъп до нови технологии, други нямат, трети не е ясно дали в миналото ще имат”, сподели Костов.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР