Франкфурт/Амстердам/Прага. Първите предполагаеми случаи на щама Омикрон“ на коронавируса в

...
Франкфурт/Амстердам/Прага. Първите предполагаеми случаи на щама Омикрон“ на коронавируса в
Коментари Харесай

The Guardian: Откриха щама “Омикрон“ и в Германия и в Чешката република

Франкфурт/Амстердам/Прага. Първите хипотетични случаи на варианта „ Омикрон “ на ковид в Германия и Чешката република се изследват, написа The Guardian .

„ Омикрон “, разпознат за първи път в Южна Африка и прочут публично като B.1.1.529, към този момент е открит при пасажери в Белгия, Хонконг и Израел, съгласно разнообразни информации.

Австралия и няколко други страни се причислиха към тези, които постановат ограничавания за пътешестване от Южна Африка в събота, откакто откриването на разновидността - разказан от Световната здравна организация като " пораждащ угриженост " - провокира срив на международните фондови пазари

В Германия министър в провинция Хесен сподели в събота, че разновидността евентуално е донесен от пасажер, завърнал се от Южна Африка.

„ Снощи бяха открити няколко типични за „ Омикрон “ разновидности в пасажер, завръщащ се от Южна Африка “, написа в „ Туитър “ Кай Клозе, министър на обществените въпроси в Хесен, където се намира интернационалното летище във Франкфурт.

Десетки хора, пристигнали в Нидерландия с два полета от Южна Африка в петък, са дали позитивен тест за ковид. Тестове са вършат, с цел да се откри дали има инфектирани пасажери, пристигнали в Амстердам. Самолетите дойдоха от Йоханесбург и Кейптаун малко откакто нидерландското държавно управление забрани полетите от някои южноафрикански страни.

Местните здравни управляващи споделиха, че тези, които са дали позитивна проба, ще би трябвало да останат под карантина за седем дни, в случай че имат признаци и пет дни, в случай че не. Тези, които са дали позитивен тест, са били настанени в охранителен изолационен хотел покрай летището, заяви NL Times.

На 539 пасажери с негативна проба беше позволено да се върнат вкъщи или да продължат пътуванията си до други страни.

Един от пасажерите на борда беше Стефани Нолен, световен здравен кореспондент на New York Times, която е летяла за първи път от началото на пандемията. Тя е дала негативен резултат, само че сподели, че пасажерите са държани в малко пространство на летището, като доста от тях не са носели маски за лице.

Тя написа в „ Туитър “: „ Вероятно 30% от хората не носят маска или я носят единствено над устата. Нидерландските управляващи не наблюдават за това. Просто всички сме в тази непроветрена стая в продължение на 12 часа, дишаме един в различен. "

Междувременно Чешката република изследва евентуален случай на „ Омикрон “, открит в лице, прекарало известно време в Намибия.

„ Лаборатория ревизира допустима находка на позитивен тест от разновидността „ Омикрон “. Очакваме удостоверение или опровергаване на случая “, сподели представителят на Националния институт по публично здраве Щепанка Чехова в изказване в събота.

От откриването на разновидността, разказан от висши английски учени като „ най-лошия “ от началото на пандемията, страните по света се борят да вкарат ограничавания за пътешестване.

Япония разгласи, че ще затегне граничния надзор за южноафриканските страни Мозамбик, Малави и Замбия, като изисква 10-дневна карантина за всички влизащи.

Новите правила ще влязат в действие от среднощ локално време и ще дойдат ден откакто стегна граничния надзор за хора, идващи от Южна Африка, Ботсвана, Есватини, Зимбабве, Намибия и Лесото.

Qatar Airways заяви в събота, че е забранил влизането на пасажери от Южна Африка, Зимбабве и Мозамбик. Забрани за пътешестване от някои африкански страни бяха въведени от Обединеното кралство, Съединени американски щати, Бразилия, Турция, Шри Ланка, Оман и Тайланд, наред с други.

Австралия възнамерява да вкара 14-дневна карантина за жители, пътуващи от девет от южноафрикански страни.

„ Всеки, който не е жител на Австралия и който е бил в африкански страни, където разновидността на „ Омикрон “ е бил открит и публикуван през последните 14 дни, няма да може да влезе в Австралия “, съобщи здравният министър Грег Хънт на брифинг в събота.

Въпреки това индийският министър председател Нарендра Моди сподели на чиновниците да преразгледат проектите си за облекчение на рестриктивните мерки за пътешестване заради възходящите опасения по отношение на разновидността.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР