Финландската компания Oceanvolt е създала задвижването ServoProp за електрически ветроходни

...
Финландската компания Oceanvolt е създала задвижването ServoProp за електрически ветроходни
Коментари Харесай

Новият електродвигател на Oceanvolt може да генерира 5 kW при 10 възела

Финландската компания Oceanvolt е основала задвижването ServoProp за електрически ветроходни лодки с функционалност за регенерация, която дейно зарежда електрическите акумулатори по време на придвижване. В естествен режим моторът може непрестанно да обезпечава мощ от 25 kW, което е сходно с мощността на мотор с вътрешно горене с мощ 100 к.с. С едно натискане на бутона ServoProp минава от придвижване към рекуперация и генерира 5 kW при скорост към 18 км/ч.

Предимството на електрическите мотори при платноходките е, че те оферират хидрогенерация – неповторима функционалност, която дава опция за презареждане на батериите на електрическите платноходки. Когато плавате с попътен вятър, електрическият мотор в действителност се задвижва в противоположна посока от водата, която се движи през витлото. Това трансформира мотора в генератор, който изпраща сила назад към батериите за следващо потребление.

Oceanvolt е прочут като водач в региона на моторите за хидрогенерация. В моторите на компанията се употребяват витла с лопатки с променлива стъпка, което, в комбиниране с опцията на мотора да се върти на 360 градуса, основава условия както за задвижване, по този начин и за хидрогенерация.

Новият артикул на компанията, електродвигателят HighPower ServoProp, е най-мощният модел в серията, който може да регенерира 5 kW мощ при придвижване със скорост към 10 възела или 18 км/ч. Бъдещите актуализации на софтуера ще подобрят продуктивността на ветроходното задвижване, тъй че то ще стане още по-мощно и дейно.

ServoProp, ръководен от командната кабина, може да се превключва от рекуперация към задвижване единствено с натискането на един бутон. Показанията за оператора включват настоящия режим на задвижване с платното, генерираната мощ, оборотите в минута и оставащото време за зареждане на 48-волтовите акумулатори. Отново в режим на задвижване ServoProp обезпечава 25 kW непрестанно, при все това пиковата му мощ е 30 kW за 15 минути.

Както е всекидневно при електродвигателите за плавателни съдове, по-ниската им мощ е равностойна на по-мощен мотор с вътрешно горене. Oceavolt твърди, че номиналната мощ от 25 kW е сходна с мощността на задвижване на мотор с вътрешно горене с мощ 75 kW или 100 к.с. ServoProp има незабавен въртящ миг и двигателна сила от 5000 нютонметра. Освен очевидните преимущества пред моторите с вътрешно горене, в това число тихата работа и ниските излъчвания, цялата система се ръководи по дигитален път. Системата за водно изстудяване, контролерът на мотора и контролерът на витлото са интегрирани в устройството.

190-килограмовото задвижване е уместно като мотор за лодки с дължина до 21 метра и тегло до 25 метрични тона. Отделно може да се употребява и като хидрогенератор за доста по-големи лодки. Очаква се серийното му произвеждане да стартира до края на тази година.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР