Финландия затвори границата с Русия за руски граждани с туристически

...
Финландия затвори границата с Русия за руски граждани с туристически
Коментари Харесай

Финландия затвори границата си за руски граждани с туристически визи

Финландия затвори границата с Русия за съветски жители с туристически визи, с което закри един от най-леснодостъпните европейски направления за руснаците, опитващи се да избегнат военната готовност, съобщи Асошиейтед прес.

С изключение на един гранично-пропускателен пункт, ситуиран на руско-норвежката граница, Финландия предоставяше последния леснодостъпен сухопътен маршрут към европейската Шенгенска зона, който руснаците използваха.

Финландското държавното управление аргументира решението си с изказванието, че съветските туристи, които не престават да идват в страната, заплашват интернационалните ѝ връзки. Освен това управляващите показаха опасения за сигурността на Финландия, свързани с войната в Украйна, с " незаконните " референдуми в четири украински области, както и със саботажа на газопроводите " Северен поток " във водите на Балтийско море.

" Финландия е в правото си да анулира издаването на визи на границата си при неналичието на съображение за влизане в страната. Отмяната на визите съставлява решение, което може да се апелира в съда ", съобщи съветското посолство в Хелзинки, представено от ТАСС. " Финландия обаче не би отменила тези визи по лична самодейност, т.е. без несъмнено искане от друга страна, която взе участие в Шенгенското съглашение ", се споделя още в известието на посолството.

Руски жители към момента имат право да влизат във Финландия по фамилни аргументи или с цел да работят или учат там. Освен това по филантропични аргументи страната остава отворена и за съветски дисиденти.

По-рано в символ на взаимност с Украйна Хелзинки реши от 1 септември да ограничи издаването на визи за съветски жители, в това число за туристи, до една десета от нормалния им брой.

Освен това тази седмица финландските гранични управляващи обявиха, че желаят да изградят ограда по част от границата с Русия.

Същевременно Норвегия заяви през днешния ден, че обмисля да наложи възбрана за влизане на руснаци с шенгенски визи. Скандинавската страна има 198-километрова обща граница с Русия в Арктика. Единственият контролно-пропускателен пункт е в Стурскуг, съобщи Българска телеграфна агенция.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР