Финландия и Швеция отговарят на повечето изисквания за членство в

...
Финландия и Швеция отговарят на повечето изисквания за членство в
Коментари Харесай

НАТО може да приеме много бързо тези две държави, ако пожелаят

Финландия и Швеция дават отговор на множеството условия за участие в НАТО и биха могли да се причислят доста бързо към алианса, в случай че пожелаят. Това съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на конференция след среща с президента на Естония Алар Карис в централата на пакта в Брюксел.

Столтенберг означи, че сходно решение е в ръцете на Хелзинки и Стокхолм, както и на 30-те страни от НАТО. Ако има политическа воля, целият развой може да завърши доста бързо, заключи генералният секретар. Той назова недопустимо настояването на Русия НАТО да подпише документ, с който дава обещание, че повече няма да се уголемява. По неговите думи пактът остава в подготвеност да разиска с Москва съответни оферти, свързани с подобряването на европейската сигурност.

След завземането на Крим от Русия през 2014 година НАТО за първи път разположи в Естония, Литва, Латвия и Полша бойни сили. Целта на това нараснало наличие не е основаване на опасност за прилежащите страни, а въздържане на нахлуване против страна от пакта, разясни Столтенберг.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР