Финландия и Швеция официално подадоха молба за присъединяване към алианса

...
Финландия и Швеция официално подадоха молба за присъединяване към алианса
Коментари Харесай

Швеция и Финландия подадоха молбите за НАТО

Финландия и Швеция публично подадоха молба за присъединение към алианса на НАТО в сряда в съюзническия щаб, като сложиха началото на развой на присъединение, който се чака да отнеме единствено няколко седмици.

Посланиците на двете скандинавски страни предадоха писмата от държавните управления си на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в сряда заран в централата на пакта в Брюксел.

" Това е исторически миг, който би трябвало да се възползваме ", сподели Столтенберг на къса гала, на която посланиците връчиха писмата за кандидатстване, всеки в бяла директория с релефно национално знаме.

" Приветствам горещо настояванията на Финландия и Швеция за присъединение към НАТО. Вие сте нашите най-близки сътрудници и вашето участие в НАТО ще усили общата ни сигурност ", сподели Столтенберг.

Алиансът счита, че присъединението на Финландия и Швеция доста ще го ускори в Балтийско море. Двете неутрални скандинавски страни потърсиха гаранции за сигурност от НАТО след началото на войната, стартирана от Русия в Украйна в края на февруари, приключвайки процеса за взимане на националните си решения за рекордно малко време.
ТЕМА преди 22 минути 414 преди 1 час 489 преди 11 часа 751
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР