Финансовото министерство под токчето на министърката на Владислав Горанов Росица

...
Финансовото министерство под токчето на министърката на Владислав Горанов Росица
Коментари Харесай

Министърката на Владислав Горанов извади 10,1 млрд. на тезгяха – рекордна сума отива към строителите на ГЕРБ

Финансовото министерство под токчето на министърката на Владислав Горанов Росица Велкова, даде елементи за метода, по който са планувани да бъдат изразходвани рекордните 10,1 милиарда лева за финансови разноски в проектобюджет 2023 година Това перо се сочи като източник на скрити запаси от разнообразни политически партии.

От предоставената от МФ по-подробна информация за бюджетите, по които са планувани тези средства, излиза наяве, че лесни за асимилиране буфери в тази сума няма.

Справката бе предоставена по искане на „ Сега “, откакто проектобюджет 2023 се оказа с рекордно нарастване на разноските за строителство, където всички знаем, че господстват компаниите на ГЕРБ. В проектобюджета са заложени 10,1 милиарда лева при изхарчени по това перо през 2022 година в размер на 5,5 милиарда лева Двойното нарастване обаче си има пояснение и част от него е слаба работа на институциите и провалени проекти за 2022 година, трансферирани към 2023 година

От заложените 10,1 милиарда лева в проектобюджет 2023 за финансови разноски 4 милиарда лева са по линия на европейските средства. В това число са включени разноски по завършването на остарелия програмен интервал – 2023 година е последна година за осъществяване на разноски, заложени са и разноските по националния проект за възобновяване и резистентност, както и дребна сума по новия програмен интервал. В тази част от разноските не може да се орязват средства. Икономия може да има при вероятно несъблюдение.

1,2 милиарда лева са плануваните финансови разноски по бюджетите на общините. Размерът е съпоставим по отношение на изразходваното по това перо през предходната година. Според данните за осъществяването на консолидираната фискална стратегия към края на 2022 година финансовите разноски на общините са били тъкмо толкоз – 1,26 милиарда лева Тук също мъчно може да се чака оптимизация на фона на идните локални избори и огромните потребности на общините.

Реклама

В останалите 4,9 милиарда лева финансови разноски по държавния бюджет главните разходи са за защита и пътна инфраструктура. Капиталовите разноски за защита са в размер на 1,2 милиарда лева Тази сума се оправдава с осъществяване на задължения към НАТО и не е ясно до каква степен може да се усъвършенства.

Още занапред е ясно, че ще има разногласия за финансовите разноски по бюджета на Министерство на регионалното развитие за пътна инфраструктура. Тук са заложени 2,1 милиарда лева за ново строителство и съществени поправки, като нарастването е с близо 1 милиарда по отношение на 2022 година В този 1 милиарда лева обаче са включени 420 млн. лева за доразплащане на 50% на стартирали ВиК и пътни планове на общините по взето решение през 2022 г.  576 млн. лева са заложени за продължение на строителните действия по създаване на автомагистрала „ Хемус “ и пътя „ Видин-Ботевград “.

Министерство на регионалното развитие има нарастване и на разноските в перо настояща прехрана в размер на близо 450 млн. лева, като 400 млн. лева от тях са разплащане на остарели отговорности по към този момент прекратените контракти за пътно поддържане. Тоест близо 900 млн. лева от бюджета на Министерство на регионалното развитие са за заплащане на остарели сметки.

Извън тези огромни разноски финансовите разноски на всички останали министерства и независимите бюджети на Българска академия на науките и ВУЗ-овете са общо 1,6 милиарда лева Сред тях също евентуално има незабавни разноски, а към този момент се разбра, че някои предпочитани финансови стратегии отпадат.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР