Турската страна е изразила готовност да преразгледа споразумението между Булгартрансгаз“

...
Турската страна е изразила готовност да преразгледа споразумението между Булгартрансгаз“
Коментари Харесай

След скандала в България: турската Боташ готова да преразгледа споразумението с Булгартрансгаз

Турската страна е изразила подготвеност да преразгледа съглашението сред „ Булгартрансгаз “ и „ Боташ “.

Това оповестиха от енергийното министерство.

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов и Алпарслан Байрактар – министър на енергетиката и естествените запаси на Турция, се срещнаха в Истанбул. Повод за срещата, инициирана от българска страна, е решение на Народното събрание от 19 април, с което се разпорежда на министъра на енергетиката да предприеме нужните дейности за предоговаряне на съглашението сред „ Булгаргаз “ ЕАД и турската енергийна компания „ Боташ “.

То пък пристигна след няколкоседмичен скандал в Народното събрание за това крие ли се отчетът на краткотрайната отраслова комисия или не. Комисията излезе със умозаключение, че съглашението е в вреда на България.

Двамата министри се сплотиха към това, че България и Турция ще продължат взаимното си съдействие за гарантиране на диверсификацията и сигурността на енергийните доставки. Те разпоредиха на мениджмънта на двете компании да стартират дейна работа във връзка със съглашението сред „ Булгаргаз “ и „ Боташ “.

Обсъдена е и опцията за увеличение на свързаността сред електропреносната и газопреносната система сред двете страни. Отчетен бе и напредъкът, откакто българският газопреносен оператор „ Булгартрансгаз “ ЕАД и операторът на газопреносната система на Република Турция „ Боташ “ подписаха съглашение за междусистемно свързване през януари т.г.

По думите на Малинов документът е от значимо значение за диверсификацията на източниците на природен газ освен за България, а и за районния и европейския газов пазар. Чрез газопреносната мрежа на Турция се обезпечава достъп до природен газ от рандеман от локални залежи, Азербайджан, Иран и световния пазар на полутечен газ чрез терминалите за регазификация в Турция.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР