В закона и в плановете на горските стопанства е заложено,

...
В закона и в плановете на горските стопанства е заложено,
Коментари Харесай

Александър Дунчев: Основният проблем е, че политиците решават какво да се случва в горите

В закона и в проектите на горските стопанства е заложено, че България има право да сече не повече от 60% от това, с което горите нарастват всяка година. Това сподели някогашният народен представител от ПП-ДБ и член на " Зелено придвижване " Александър Дунчев в предаването „ Говори в този момент " по Българска национална телевизия.

Дървопреработвателите желаят да се сече повече, с цел да има по-евтина дървесина за тях, счита той. По думите му потреблението на дърва за огрев не носи никаква добавена стойност.

" Българските гори са единствената отбрана против наводнения, суша, загуба на изобилие. Ако те не бъдат обгрижвани от горските лесовъди, страдат от стихии, пожари, инсекти, противозаконна сеч, която е близо 1/10 от дърводобива. Гората би трябвало да се обгрижва. Грижата е друго от изсичане ", сподели Дунчев.

Българското лесовъдство е едно от най-зелените и най-напредналите в Европа, съобщи Дунчев. По думите му главният проблем е, че политиците вземат решение какво да се случва в горите, а не лесовъдите. Затова една от задачите му е основаването на държавна организация по горите, с цел да може горските чиновници да са подтиквани в действителност да се грижат за горите, а не да натрупат облаги. „ Втората ни борба е за квалификацията и отбраната на лесовъдите в гората - да са най-квалифицираните и всички фрагменти да не са политически назначения, каквито в този момент са 80% от тях. От там в действителност са проблемите ", уточни Дунчев.

Той съобщи, че до момента в който е бил в Агенцията по горите върху него е имало голям напън поради отхвърли да прави политически назначения.

Българска национална телевизия, „ Говори в този момент "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР